Bursa a închis în scădere cu 1%, acţiunile Azomureş au rămas pe creştere

Bursa de la Bucureşti a închis prima şedinţă a săptămânii în scădere cu 1,06%, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi, iar acţiunile Azomureş (AZO) au rămas pe creştere, cu 2,55%, după ce Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea combinatului de către Ameropa.
Economica.net - lun, 19 mart. 2012, 15:42
Bursa a închis în scădere cu 1%, acţiunile Azomureş au rămas pe creştere

Astfel, la finalul zilei titlurile combinatului chimic erau cotate la 1,81 lei, cu 2,55% peste referinţă, iar tranzacţiile cumulau 1,52 milioane lei. Acţiunile au fost tranzacţionate la un maxim de 1,9 lei, cotaţie cu 7,6% peste nivelul de vineri.

Prin cumpărarea Azomureş, compania elveţiană Ameropa va prelua de la investitorii turci care deţin combinatul din Târgu Mureş şi operatorul portuar Chimpex Constanţa (CHEM). Azomureş deţine 90,42% din acţiunile Chimpex.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,9%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,74% sub închiderea de vineri.

Pe de altă parte, indicele BET-FI a scăzut cu 0,74%. Indicele arată evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP). Cele mai vizibile scăderi, de 1,37% şi, respectiv, 1,27% au fost consemnate de acţiunile SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Moldova (SIF2).

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât luni cu 0,93%. Indicele include primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au schimbat în total acţiuni de 23,3 milioane lei (5,3 milioane de euro), cu o treime sub lichiditatea de la finalul sesiunii precedente, de 34,4 milioane lei (7,8 milioane euro).

„Volumele scăzute sunt un semn al incertitudinii, investitorii aflându-se în aşteptare. De altfel, nici pieţele externe nu au avut evoluţii spectaculoase, cu scăderi reduse pe parcursul zilei. Principala dilemă a investitorilor, din această săptămână, va fi dacă este oportună marcarea profiturilor, pentru acţiunile cu randament ridicat a dividendului, sau păstrarea lor pe termen mai lung pentru a încasa dividende”, a declarat pentru MEDIAFAX Darie Moldovan, specialist produse noi şi market-making în cadrul SSIF Broker (BRK).

Rulajul era acoperit în proporţie de 45% de operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea (10,6 milioane lei). Cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost realizat la 0,5815 lei, preţ în scădere cu 0,94%.

Pe piaţa obligaţiunilor au fost realizate trei transferuri cu titluri de stat cu maturitate în martie 2014, pentru suma de 24,66 milioane lei.

Titlurile Oltchim (OLT) au coborât cu 5%, la 1,14 lei, pe un rulaj de 460.000 de lei. Titlurile şi-au continuat corecţia începută vineri, după ce joi au crescut cu 7%, susţinute de ordinele de cumpărare plasate de unii speculatori care aşteptau publicarea anunţului de privatizare a combinatului chimic.

Anunţul a fost publicat cu puţin înainte de finalul şedinţei bursiere de joi, iar în sesiunile de vineri şi luni preţul a scăzut cumulat cu 10,8%.

Potrivit unui document oficial obţinut de MEDIAFAX, privatizarea Oltchim a atras patru investitori, printre care un puternic grup din Rusia, iar Guvernul intenţionează să transforme datoriile combinatului către AVAS în acţiuni de pe poziţie de forţă faţă de acţionarii minoritari, urmând să decidă că operaţiunea nu mai trebuie validată şi de AGA.

Conversia datoriilor în acţiuni ar dilua puternic participaţiile acţionarilor minoritari dacă aceştia nu vor putea participa cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-şi menţine participaţiile actuale.

Documentul citat relevă că pentru privatizarea Oltchim şi-au exprimat interesul companiile TISE (Rusia), Forte (Emiratele Arabe Unite), Rompet Rogas (România) şi PCC (Germania), în prezent acţionar minoritar la combinatul din Vâlcea.

Titlurile Transelectrica (TEL) au încheiat în scădere cu 2,37%, la 16,5 lei, în a patra zi de derulare a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile companiei. În primele patru zile ale ofertei, investitorii au subscris 5,26% din ofertă, la preţuri care au atins minimul şi maximul din ofertă, respectiv 14,9 lei şi 19,2 lei.

Pe piaţa Rasdaq, transferurile cumulau 1,08 milioane lei, uşor peste lichiditatea de vineri, de 974.000 de lei.

Acţiunile firmei Ceramica Iaşi (CERE) au fost şi luni cele mai lichide, cu operaţiuni de 943.000 de lei, iar preţul a stahnat, la 0,74 lei.

Marile burse europene au afişat de asemenea scăderi în sesiunea de luni, însă acestea au fost mai reduse decât cele de la Bucureşti. Totodată, acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de luni în scădere, sugerând că piaţa americană ar putea intra într-un proces de corecţie, după ce s-a apropiat de maximul ultimilor patru ani.

Te-ar mai putea interesa și
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri din patru judeţe, valabilă până joi la prânz....
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...
Rusia acuză NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea militară a Ucrainei
Rusia acuză NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea militară ...
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru ...
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
CATL din China, cel mai mare producător de baterii pentru vehicule electrice din lume, a lansat marți un nou șasiu EV ...