Bursa a închis săptămâna în scădere uşoară, iar rulajul a rămas redus
Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, în linie cu bursele vest-europene.
„Volatilitatea pieţelor externe nu putea să ramână fără repercusiuni pentru piaţa locală. Dacă evoluţia pieţelor internaţionale este de înţeles, în condiţiile în care majoritatea indicilor importanţi sunt în zone de maxim, pentru titlurile locale mişcările cred că sunt mai mult urmarea indeciziei şi stării de teamă a investitorilor. Aceştia preferă să rămână preponderent în expectativă, fără a efectua mişcări importante, ci mai degrabă tranzacţii mărunte, care să-i ţină în priză”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.
Mureşian consideră că teama investitorilor este de înţeles în condiţiile în care, pe de o parte companiile blue-chip (cu cele mai lichide acţiuni) anunţă rezultate bune, care se traduc în dividende importante, iar pe de altă parte pieţele financiare globale transmit o stare de indecizie.
„În perioada următoare cred că vom fi martorii unei situaţii asemănătoare celei de acum, care se va traduce printr-o mişcare laterală a pieţei. Abia spre finalul anului ne putem aştepta la mişcări ample făcute pe volume importante”, a mai spus directorul Intercapital Invest.
La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi indicele extins al Bursei, BET-XT, erau în stagnare. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a închis în scădere cu 0,35%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,21%.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a trecut pe verde chiar la finalul zilei, închizând cu un avans de 0,11%. Acţiunile din acest indice au crescut după ce date peste aşteptări privind economia SUA.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 7,96 milioane de lei, puţin peste rulajul şedinţei de joi, de 6,6 milioane de lei (1,4 milioane de euro).
Totodată. jucătorii au realizat vineri tranferuri cu titluri de stat, de 8,5 milioane lei, peste lichiditatea de pe segmentul de acţiuni.
Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi titlurile SIF Transilvania (SIF3) au înregistrat primele două rulaje din piaţă. Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,95%, la 0,533lei, pe un rulaj de 2,87 milioane lei.
Titlurile SIF Transilvania au coborât cu 0,08%, la 0,6125 lei, iar operaţiunile au însumat 895.000 lei.
Investitorii de la bursă nu au reacţionat vizibil la anunţul lui Ioan Cuzman de a se retrage de la conducerea SIF Banat-Crişana, astfel că acţiunile societăţii au urmat evoluţia generală a pieţei şi au scăzut cu 0,68%, la 1,162 lei.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene afişau creşteri de până la 0,9%, după ce dimineaţă aveau scăderi de până la 0,5%. Pieţele au deschis pe roşu după ce Apple a raportat profit în creştere, dar sub aşteptările analiştilor. Totodată, estimările companiei pentru perioada următoare au fost de asemenea mai slabe decât anticipau analiştii.
După publicarea datelor privind evoluţia economiei SUA în al treilea trimestru, pieţele au trecut pe verde. Economia Statelor Unite a înregistrat în trimestrul al treilea o creştere de 2%, peste aşteptări, susţinută de cheltuielile de consum mai mari, de relansarea investiţiilor guvernamentale şi a construcţiilor rezidenţiale, potrivit datelor Departamentului pentru Comerţ.