Bursa a înregistrat vineri două tranzacţii speciale cu aproape 10% din acţiunile Băncii Carpatica
Cu o zi în urmă, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a dispus suspendarea, începând cu data de 12 martie, a dreptului la vot la Banca Comercială Carpatica pentru Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti.
De asemenea, Consiliul de Administraţie al BNR a decis interzicerea achiziţionării de către cei doi a acţiunilor BCC şi a instituit obligaţia Băncii Carpatica de a aduce la cunoştinţa Băncii Centrale orice modificare privind deţinerile de acţiuni ale lui Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase.
Printre motivele invocate în Hotărârea BNR pentru adoptarea acestor măsuri se numără neîndeplinirea de către Ilie Carabulea a ‘criteriului de reputaţie, din perspectiva integrităţii’, conform Regulamentului Băncii Naţionale privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe, deoarece a suferit o condamnare pentru dare de mită şi este cercetat penal în stare de arest de către Direcţia Naţională Anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la abuz în serviciu.
De asemenea, un alt motiv invocat este modul de exercitare a drepturilor de vot prin delegare între Corneliu Tănase şi Ilie Carabulea, cu acordarea unei puteri discreţionare (fără a specifica modul de votare), fapt pentru care s-a constatat existenţa unei relaţii în care cei doi acţionari semnificativi se constituie ca un grup de persoane care acţionează în mod concertat, conform Regulamentului BNR nr 11/2007.
Tranzacţiile speciale înregistrate vineri la BVB, în principal cu acţiuni SIF Oltenia, BCC, BRD şi Transgaz, au dus la creşterea rulajului zilnic la 19,97 milioane euro, în timp ce toţi indicii bursieri au suferit corecţii de peste un procent.
Cotaţiile acţiunilor listate s-au depreciat în medie cu 1,17%, evoluţie măsurată de indicele compozit BET-C, în timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor a scăzut cu 1,06%.
Au fost realizate tranzacţii cu acţiunile emise de 60 de companii, din care 14 au înregistrat aprecieri ale cotaţiilor, iar 40 au scăzut.
Indicele BET, ce reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a scăzut cu 1,5%, indicele blue-chip extins BET-XT al celor mai lichide 25 de companii a coborât cu 1,35%, iar indicele BET-NG al companiilor din sectorul de energie şi utilităţi a scăzut cu 1,01%. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 1,26%.