Bursa a revenit pe creştere chiar în ultimele minute

Economica.net
18 07. 2013
bursa_de_valori_bucuresti__bvb__bursa_39122000_18171800_99915500

Piaţa a deschis ziua în stagnare, însă apoi a început să scadă uşor şi a stat pe roşu până în ultimele minute de tranzacţionare, când a trecut pe creştere uşoară. La finalul şedinţei, indicele general BET-C a fost cu 0,46% peste închiderea de miercuri.

La fel ca în precedentele şedinţe, rulajele au continuat să fie reduse pentru majoritatea acţiunilor, tranzacţii de peste 20.000 de lei înregistrând titluri emise de doar 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,57%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu în imediata apropiere a nivelului de miercuri.

La un nivel în imediata apropiere a celui de miercuri a încheiat ziua şi indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea.

Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au avansat cu 0,46%, după patru şedinţe consecutive în care au coborât cumulat cu 3,8%.

Pe de altă parte, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au consemnat cea mai vizibilă scădere din acest indice, coborând cu 2,15%, şi au ajuns la 0,66 lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat miercuri preluarea Muntenia Invest şi indirect controlul asupra SIF Muntenia (SIF4) de către SIF Banat-Crişana. Aprobarea ASF a fost ultimul aviz necesar pentru preluarea Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, de către SIF Banat-Crişana.

„Nu cred că asta este o mare veste şi cred că este inclusă în preţ deja. La prima vedere nu înţeleg prea bine beneficiile pentru niciuna dintre părţi. Cred că pentru acţiunile SIF Banat-Crişana este lipsă de interes de mai mult timp şi poate că reflectă strategia mai puţin transparentă de investiţii”, a declarat pentru MEDIAFAX Ovidiu Fer, analist la casa cehă de brokeraj Wood&Company Financial Services, care tranzacţionează şi pe bursa de la Bucureşti.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,29%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,1%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 16,5 milioane lei (3,7 milioane euro), valoare cu 6% peste rulajul de miercuri, de 15,5 milioane lei (3,5 milioane euro). Trei sferturi din lichiditatea pieţei a fost susţinută de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (6,3 milioane lei), Erste (3,3 milioane lei) şi câteva deal-uri cu titluri BRD (2 milioane lei), Transelectrica (650.000 de lei) şi OMV Petrom (430.000 de lei).

„Cred că este interes redus deocamdată, iar până când vom avea noi veşti despre listarea Nuclearelectrica sau Romgaz nu văd să se schimbe mare lucru. Poate un nou acord cu FMI va avea un impact temporar. Rezultatele trimestriale pe care le vor anunţa companiile listate mă îndoiesc să aducă ceva spectaculos, mai ales ca sunt în mijlocul lunii august (când, de regulă, investitorii au activitate foarte redusă pe bursă – n.r.)”, a mai spus analistul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 93.000 de lei, faţă de 108.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,9%.