Bursa a revenit pe creştere uşoară, însă rulajele au continuat să fie reduse
La fel ca în precedentele zile, volumele de tranzacţionare au fost reduse în majoritatea cazurilor, astfel că rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
„Din ce se vede, lichiditatea se concentrează pe acţiunile unde sunt cumpărători constanţi, precum Elliott, în cazul titlurilor Fondului Proprietatea, şi fonduri Franklin Templeton la OMV Petrom. În rest, mai sunt zile în care ies în evidenţă şi alte acţiuni, cum a fost miercuri Banca Transilvania, care a înregistrat volume mari în raport cu zilele obişnuite. Creşterea volumului de acţiuni Banca Transilvania tranzacţionate a venit odată cu o creştere de aproximativ 1,5% a preţului, ceea ce mă face să cred că există interes din partea unor investitori, preţul de cumpărare stabilindu-se în jurul valorii de 1,45 lei. Nu există, deocamdată nici o surpriză din partea administratorilor băncii, aceştia anunţând deja că propun şi pentru acest an capitalizarea profitului înregistrat anul trecut”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12,7 milioane lei (2,9 milioane euro), valoare de aproape două ori mai redusă decât rulajul de marţi, de 24,6 milioane lei (5,6 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu titlurile Băncii Transilvania (4,6 milioane lei) şi cu acţiunile Fondului Proprietatea (3,6 milioane lei).
Cea mai recentă operaţiune cu acţiunile băncii a fost realizată la 1,451 lei, preţ în creştere cu 1,33%, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,38%, la 0,588 lei.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1%, iar indicele BET-XT era cu 0,87% peste şedinţa anterioară. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,62%.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,63%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,21% nivelul de marţi.
Evoluţia indicelui BET-NG a fost încetinită de acţiunile Transgaz (TGN), care au scăzut cu 0,39%, la 205,4 lei, pe un rulaj de doar 102.000 de lei.
Corecţia uşoară a venit după ce compania a anunţat miercuri dimineaţă rezultatele financiare preliminate înregistrate anul trecut. Compania a consemnat o cifră de afaceri de 1,328 miliarde lei (298 milioane euro), în scădere cu 0,6% faţă de 2011, după diminuarea cantităţii de gaze transportate, iar profitul net a coborât cu 27%, la 281 milioane lei (63 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq, tranzacţiile au cumulat 2,4 milioane lei, valoare cu 27% sub rulajul de marţi, de 3,3 milioane lei. Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 87% de un deal cu 17,12% din acţiunile firmei Alcom Timişoara (ALCO), în valoare 2,1 milioane lei.
Titlurile au fost cedate la preţul de 100 lei/acţiune, de peste trei ori mai mare faţă de cotaţia anterioară, de 30 de lei/acţiune. Pachetul de titluri tranzacţionat este similar celui pe care îl deţine SIF Banat-Crişana (SIF1).
Comerciantul de produse alimentare Alcom este controlat de Fondul Proprietatea, care deţine 71,9% din acţiuni.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%.