Bursa a scăzut cu 0,3% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă fără reacţie la datele privind PIB

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,29% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde investitorii nu au reacţionat la datele privind evoluţia economiei în anul 2012, iar două deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP) au asigurat aproape două treimi din lichiditatea pieţei.
Economica.net - joi, 14 feb. 2013, 11:34
Bursa a scăzut cu 0,3% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă fără reacţie la datele privind PIB

Piaţa a fost pe creştere uşoară până aproape de ora 12:00, însă după acest moment a trecut pe roşu, fără vreo reacţie la datele anunţate joi dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică privind evoluţia economiei în ultimul trimestru al anului trecut şi pe tot anul.

Produsul Intern Brut a urcat în ultimele trei luni ale anului trecut cu 0,2% faţă de trimestrul precedent, acelaşi ritm modest de creştere fiind raportat şi pe ansamblul anului, potrivit estimărilor INS.

La fel ca în precedentele zile, cei mai mulţi investitori au continuat să absenteze de la tranzacţionare, astfel că la mijlocul şedinţei, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu doar 0,14%, iar indicele BET-XT staţiona nivelul de la finalul şedinţei precedente. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Totodată, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a rămas la nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a scăzut cu numai 0,11%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,79%.

Variaţia mai vizibilă a indicelui BET-NG a fost influenţată de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au scăzut cu 3,61%, la 0,056 lei, după ce în ultimele şedinţe au urcat cu 67,4%. Scăderea titlurilor Rompetrol Rafinare a venit în cadrul unor transferuri de doar 66.000 de lei.

Evoluţia din zilele anterioare a fost determinată de un interviu acordat Bloomberg de către vicepreşedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. El a spus, săptămâna trecută, că Rompetrol Group vrea să răscumpere acţiunile Rompetrol Rafinare primite de stat în urma conversiei unor obligaţiuni, iar un acord este vizat cât mai repede cu putinţă în contextul stabilităţii politice din România.

Acţiunile Rompetrol Rafinare libere la tranzacţionare pe bursă reprezintă doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, în condiţiile în care The Rompetrol Group şi alte companii din grup controlează 54,63% din titluri, iar statul deţine 44,69% din acţiuni.

Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de 5,8 milioane lei (1,3 milioane euro), valoare cu 18% peste rulajul din prima parte a şedinţei anterioare, de numai 4,9 milioane lei (1,1 milioane euro). Aproape 60% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de două deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea, de 3,4 milioane lei.

Tranzacţiile negociate au fost realizate la preţul de 0,578 lei, cotaţie similară celei de la închiderea şedinţei anterioare.

Pe piaţa principală, preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a scăzut nesemnificativ, cu 0,09%, la 0,5775 lei, pe un rulaj de doar 651.000 de lei.

Investitorii au fost mai activi pe segmentul destinat produselor structurate, unde transferurile au cumulat 2 milioane lei, cele mai tranzacţionate titluri fiind certificatele turbo short cu activ suport pe indicele american Dow Jones Industriale Average şi, respectiv, pe contractul E-mini S&P 500.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1%. Pieţele au fost pe roşu încă de la deschidere, după prezentarea rezultatelor financiare ale mai multor companii importante şi apariţia datelor privind evoluţia PIB în Germania, Franţa şi Japonia, ale căror economii s-au contractat în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...