Piaţa a fost pe roşu chiar din primele minute, iar variaţiile au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni.
La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,45%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,5% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), se situa cu 0,81% mai jos, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era în scădere cu doar 0,12%.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 0,66% sub nivelul de la finalul şedinţei precedente.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 5,5 milioane lei (1,2 milioane euro), valoare aproape dublă faţă de rulajul din prima parte a zilei de vineri, de doar 2,9 milioane lei (633.000 de euro). Aproape 75% din lichiditatea de luni a fost asigurată de transferurile cu titlurile Fondul Proprietatea (2,1 milioane lei) şi OMV Petrom (aproape 2 milioane lei).
Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizată la 0,53 lei, preţ în scădere cu 0,56%, iar titlurile OMV Petrom au coborât cu 0,24%, la 0,409 lei.
Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare înregistrate în primele nouă luni de Banca Transilvania (TLV), astfel că preţul acestor acţiuni urmat linia pieţei şi a scăzut cu 0,43%, la 1,165 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 656.000 de lei, sumă din care aproape trei sferturi reprezintă un transfer realizat în jurul orei 12:30, la preţul de 1,165 lei.
Banca Transilvania a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 265,4 milioane lei (aproape 60 milioane euro), cu 30% mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2011, iar activele au crescut cu 12% faţă de decembrie anul trecut, la 29 miliarde lei.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%, ca urmare a creşterii aversiunii la risc a investitorilor în aşteptarea impactului uraganului Sandy asupra SUA. Deja tranzacţiile bursiere au fost suspendate în SUA. Impactul economic al uraganului va putea fi calculat cu exactitate abia după trecerea acestuia, însă are potenţialul de a fi mai puternic decât uraganul Irene, care a avut anul trecut un impact estimat la 10-15 miliarde de dolari şi a intrat în Top 10 al celor mai distrugătoare furtuni.