Bursa a scăzut cu 1,2%, cu un ritm mai alert pe acţiunile Transelectrica şi Transgaz
Piaţa a fost pe roşu încă de la deschidere, continuând să scadă uşor pentru a doua zi consecutiv. Atenţia celor mai mulţi investitori a fost axată doar pe câteva acţiuni, la fel ca în şedinţele precedente.
La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,16%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,96% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 1,33%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,75%.
Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 2,03% sub nivelul de luni.
Corecţia indicelui a fost determinată în principal de scăderea acţiunilor Transelectrica (-2,81%) şi Transgaz (-4,14%). Aceste titluri au coborât în primele două ore cu peste 4%, în condiţiile în care unii investitori au plasat mai multe ordine de vânzare ca reacţie la intenţia Guvernului de a introduce o taxă „pe monopolul natural” pentru operatorii de transport şi distribuţie din sectorul energiei şi gazelor.
Anunţul privind introducerea taxei nu a avut o influenţă semnificativă luni asupra acţiunilor Transelectrica şi Transgaz, cele două titluri scăzând uor, cu 0,36% şi, respectiv, cu 1,08%.
La debutul şedinţei de marţi, titlurile Transelectrica au stagnat, în timp ce acţiunile Transgaz au scăzut cu 1,75%. După prima jumătate de oră, în piaţă au început să fie plasate mai multe ordine de vânzare pentru acţiunile celor două companii, astfel că presiunea la vânzare a dus preţurile din ce în ce mai jos.
În prima parte a zilei, operaţiunile cu acţiuni Transelectrica au însumat 241.000 de lei, iar titlurile Transgaz au consemnat un rulaj de 512.000 de lei.
Scăderea acţiunilor OMV Petrom a ajuns la 0,4%, după ce la deschidere a fost de peste 2%. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la preţul de 0,45 lei, iar transferurile din prima parte a şedinţei au cumulat 580.000 de lei.
Acţiunile companiei au coborât luni cu 2,21%, ca reacţie la intenţia Guvernului de a suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră. Taxa va fi aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector.
Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro), valoare cu 23% sub rulajul din prima jumătate a şedinţei anterioare, de 9,4 milioane lei (2,1 milioane euro).
Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au rămas cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 2 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 1,01%, la 0,59 lei.
La jumătatea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%. Pieţele au recuperat o parte din scăderile din primele ore de tranzacţionare, susţinute de creşterea peste aşteptări a indicelui ZEW care reflecă aşteptările privind economia Germaniei.