Bursa a scăzut cu 1,5%, pe un rulaj salvat de acţiunile FP, OMV Petrom, SIF Transilvania şi BRD
Piaţa locală a continuat să urmeze linia burselor internaţionale şi a revenit pe roşu încă din primele minute. Atenţia investitorilor a fost axată doar pe câteva acţiuni, astfel că la mijlocul zilei numai 9 titluri aveau rulaje de peste 100.000 de lei.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 11,5 milioane lei (2,5 milioane euro), valoare de aproape trei ori mai mare decât cea din prima parte a şedinţei precedente, de 4,4 milioane lei (970.000 de euro). Rulajul pieţei a fost asigurat în proporţie de 84% de acţiunile Fondului Proprietatea (4 milioane lei), titlurile OMV Petrom (3,1 milioane lei, din care 2,9 milioane lei reprezintă valoarea a două deal-uri), SIF Transilvania (1,3 milioane lei) şi BRD (aproape 1,3 milioane lei).
La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,63%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 1,7% sub nivelul de marţi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 1,48%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,77%.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 1,89% sub închiderea de marţi.
Investitorii au fost mai activi şi pe segmentul destinat produselor structurate, unde au tranzacţionat titluri de 4,3 milioane lei, cel mai mare rulaj, de 1,7 milioane lei, fiind consemnat de certificatele index emise de Erste cu activ suport pe cotaţia aurului. Cu aceste certificate a fost realizată doar o tranzacţie.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est coborau cu până la 1,8%. Corecţiile vin pe fondul creşterii costurilor de finanţare ale Spaniei din cauza amplificării temerilor privind situaţia aceste ţări, precum şi în urma unei declaraţii a unui oficial al Rezervei Federale a SUA, care s-a arătat neîncrezător în perspectivele de scădere a şomajului.