Bursa a scăzut cu 1,7%, iar lichiditatea a continuat să fie redusă

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,73% în prima parte a şedinţei, în linie cu bursele vest-europene, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare şi nu au intrat la tranzacţionare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 2,7 milioane lei.
Economica.net - vin, 01 iun. 2012, 10:54
Bursa a scăzut cu 1,7%, iar lichiditatea a continuat să fie redusă

Cotaţiile au fost pe roşu încă din primele minute ale şedinţei de vineri, iar volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse. După ora 11:30 scăderea bursei locale s-a dus de la 0,6% la 1,3%, influenţată de trecerea pieţelor externe pe roşu, în urma publicării unor date negative privind creşterea şomajului din zona euro la un nou nivel maxim istoric, precum şi de anunţarea rezultatelor unui sondaj privind sectorul manufacturier în zona euro.

La ora 13:22, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni era în scădere cu 2,05%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,1% sub închiderea şedinţei precedente.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,94%. Acţiunile SIF-urilor au consemnat scăderi de 2,04% – 3,23%, iar titlurile FP au coborât cu 1,02%.

În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 2,1%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 2,7 milioane lei (612.000 de euro), valoare cu 29% mai redusă decât rulajul din prima parte a sesiunii precedente, de 3,8 milioane lei (863.000 de euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 891.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,02%, la 0,487 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2,4%. Pieţele au deschis ziua în stagnare, după ce în luna mai au înregistrat cele mai abrupte scăderi din ultimele nouă luni. După prima oră bursele au trecut din nou pe scădere, influenţate de datele privind creşterea şomajului din zona euro.Şomajul a urcat la 11%, un nou maxim istoric, reflectând impactul crizei datoriilor de stat, însoţită de măsuri de austeritate pe întregul continent şi de un impas economic dificil pentru statele mediteraneene.

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...