Bursa a scăzut cu 1,9%; acţiunile Transelectrica şi SIF Oltenia au coborât semnificativ

Bursa a scăzut pentru a treia zi consecutiv, cu 1,92%, într-o piaţă în care acţiunile Transelectrica (TEL) şi SIF Oltenia (SIF5) au coborât cu 7,26% şi, respectiv, cu 9,92%, întrucât vineri a fost ziua ex-dividend, din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul la dividende.
Economica.net - vin, 11 mai 2012, 14:41
Bursa a scăzut cu 1,9%; acţiunile Transelectrica şi SIF Oltenia au coborât semnificativ

În această săptămână piaţa a scăzut cu 5,91%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut indicele general BET-C este cu 7,78% mai sus.

Evoluţia bursei locale a fost şi în această săptămână influenţată de corecţiile pieţelor internaţionale, dar şi de trecerea datelor ex-dividend la unele companii importante listate la BVB, fapt care a dus la scăderi semnificative pe acţiunile societăţilor respective. Corecţiile înregistrate în ziua ex-dividend au amplificat în ultimele două şedinţe scăderea pieţei locale.

„Trecem printr-o perioadă tumultoasă pe piaţa de capital din România. Atât piaţa monetară, cât şi piata de acţiuni au fost sub presiune în ultima vreme. În aceste zile se ajustează preţul în piaţă pentru companiile care acordă dividende şi ajung la date ex-dividend. Până acum interesul pare să fi scăzut pentru majoritatea companiilor care au trecut de ultima dată cum-dividend şi au pierdut din preţ valoare dividendului. Am avut parte de un climat foarte volatil şi pe pieţele internaţionale, iar presa internaţională a pus corecţiile care au venit pe seama rezultatelor alegerilor din Grecia şi Franţa. Aceste rezultate erau anticipabile, iar episoadele de criză de pe pieţele monetare sau de pe piaţa CDS-urilor au fost ignorate de piaţa acţiunilor şi în principal de piaţa de acţiuni americană”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut în această săptămână cu 6,41%, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea, a coborât cu 4,87%. Totodată, acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 7,45% mai jos.

În ultima şedinţă a acestei săptămâni a fost ziua ex-dividend pentru acţiunile SIF Oltenia şi titlurile Transelectrica, astfel că preţurile acestor acţiuni au coborât semnificativ încă din primele minute de tranzacţionare. De regulă, în data ex-dividend preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

La închiderea pieţei principale acţiunile Transelectrica erau în scădere cu 7,26% sau 1,08 lei, la 13,8 lei. Compania va acorda un dividend brut de 1,1 lei/acţiune. Titlurile Transelectrica au consemnat al optulea rulaj din piaţă, de doar 290.000 de lei.

Titlurile SIF Oltenia au coborât cu 9,92% sau 0,129 lei, fiind cotate la 1,171 lei. Valoarea cu care preţul a scăzut este apropiată de dividendul net pe care compania îl va acorda acţionarilor, de 0,13 lei/acţiune. Aceste titluri au consemnat al patrulea rulaj din piaţă, de 1,5 milioane lei.

„După trecerea acestei perioade va trebui să ne axăm pe analiza perspectivelor macroeconomice viitoare ale României, a valorilor intrinseci ale companiilor listate la BVB şi a ofertelor de vânzare ale statului. Să sperăm că aceste oferte vor veni aşa cum s-a planificat”, a spus traderul.

La închiderea şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,01%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 3,48% sub nivelul de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în scădere cu 1,75%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 1,46%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 24,1 milioane lei (5,4 milioane euro), valoare de 2,6 ori sub rulajul şedinţei precedente, de 62,4 milioane lei (14,1 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea şi titlurile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai tranzacţionate din piaţa principală, cu operaţiuni de 7,6 milioane lei şi, respectiv, 6,1 milioane lei. Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,68%, la 0,5125 lei, iar titlurile SIF Transilvania au coborât cu 0,48%, la 0,722 lei

„În cazul acţiunii SIF Transilvania, ultima SIF care acordă un dividend mare şi se tranzacţionează cum-dividend până marţi (până când mai pot fi cumpărate acţiuni pentru a încasa dividende – n.r.), cumpărătorii au fost foarte agresivi în ultimele zile şi au sfidat corecţiile de pe celelalte acţiuni pe un volum ridicat. Însă acţiuni importante precum SIF Moldova, FP sau BRD nu s-au descurcat la fel de bine după data ex-dividend”, a afirmat traderul.

Şi în şedinţa de vineri au fost realizate tranzacţii negociate, de data aceasta cu acţiuni SIF Muntenia (1,3 milioane lei) şi OMV Petrom (2,4 milioane lei). Pe piaţa principală, titlurile SIF Muntenia au consemnat un rulaj de 1,7 milioane lei, iar operaţiunile cu acţiuni OMV Petrom au cumulat 422.000 de lei. Titlurile SIF Muntenia au urcat cu 3,36%, la lei, iar acţiunile OMV Petrom au avansat cu 0,15%, la 0,3931 lei.

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au cumulat 366.000 de lei, valoare cu 38% sub lichiditatea de joi, de 592.000 de lei.

Titlurile firmei Comat Alba Iulia (COMJ) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 170.000 de lei, iar preţul a urcat de 2,6 ori, la 1,3 lei.

„Pieţele de acţiuni se ghidează în ultima perioadă mai puţin după indicatori macroeconomici şi rezultate financiare, şi mai mult după semnale privind politicile viitoare ale Băncii Centrale Europene şi ale Fed în legatură cu eventualele programe refinanţare pe termen lung şi programe de stimuli. Tensiunea a atins un nivel crescut şi pe BVB atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători”, a mai spus Constantinescu.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere cu până la 1,6%, iar majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est coborau cu până la 2,3%. Pieţele sunt vizibil influenţate de incertitudini legate de Grecia, a unei pierderi uriaşe, de 2 miliarde dolari, raportate de JPMorgan, precum şi de temerile tot evidente legate de sectorul bancar european.

Te-ar mai putea interesa și
Elicele unei turbine eoliene din Poarta Albă riscă se se desprindă din cauza vântului puternic
Elicele unei turbine eoliene din Poarta Albă riscă se se desprindă din cauza vântului puternic
Pompierii constănţeni au fost chemaţi miercuri să intervină la un cămin de bătrâni din localitatea Poarta Albă, unde vântul puternic a determinat rotirea necontrolată a elicelor unei......
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur vacanțele
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur ...
Marcel Ciolacu a venit ieri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând ...
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative ...
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare sunt subutilizate de firme si asta ...