Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute, însă cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că doar acţiunile emise de 16 din cele 79 de companii listate au înregistrat rulaje de peste 30.000 de lei.
Totuşi lichiditatea totală a fost salvată de mai multe deal-uri cu acţiuni SIF Moldova (3 milioane lei), BRD (2,9 milioane lei), SIF Transilvania (2,8 milioane lei), Banca Transilvania (2,3 milioane lei), SIF Oltenia (1,5 milioane lei) şi SIF Banat-Crişana (411.000 de lei). Astfel, deal-urile au asigurat 60% din rulajul pieţei acţiunilor, de 21,8 milioane lei.
Cele mai multe deal-uri au fost realizate la preţuri foarte apropiate de ultimele cotaţii de miercuri de pe piaţa principală, în timp ce acţiunile SIF Transilvania au fost transferate la un preţ cu 15% mai mic.
„Având în vedere numărul tranzacţiilor şi emitenţii pe care s-au realizat aceste deal-uri, cred că aceste deal-uri au fost efectuate de fonduri de investiţii administrate de aceeaşi societate. Este posibil să fie nişte mişcări între fonduri, având în vedere că ne apropiem de sfârşitul primului trimestru, ceea ce mă conduce la gândul că am mai putea asista la astfel de tranzacţii şi în zilele următoare”, a declarat pentru MEDIAFAX Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a plasat cu 1,05% mai jos faţă de miercuri, iar indicele BET-NG a coborât cu 1,47%. Indicele BET-NG reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a situat cu numai 0,11% sub nivelul de la finalul şedinţei precedente.
Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,74%, în timp ce indicele extins BET-BK a coborât cu 0,5%. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de acţiuni româneşti, iar BET-BK reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, printre care şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).
Lichiditatea pieţei a fost cu 11% sub rulajul de miercuri, de 24,6 milioane lei (5,5 milioane euro).
„Zile cu lichiditate slabă au mai fost luna aceasta şi vor mai fi pentru că investitorii trebuie să aibă şi o pauză. Nu trebuie dramatizată această situaţie, însă dacă persistă atunci este grav. Mă aştept ca în perioada până la adunările generale piaţa să înregistreze o lichiditate modestă, marcată uneori de tranzacţii pe piata deal. Interesant va fi după AGA pentru că în functie de ceea ce se decide acolo, mai ales la adunările cu miză pe dividend sau alegeri în Consiliile de Administraţie, piaţa se va anima din punctul de vedere al lichidităţii. Mă aştept la volatilitate ridicată, ceea ce va fi pe placul investitorilor cu apetit la risc”, a mai spus brokerul.
Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi Fondul Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de câte 1,8 milioane lei. Titlurile băncii au încheiat ziua în scădere cu 0,27%, la 1,466 lei, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,32%, la 0,6245 lei.
Un rulaj de peste 1 milion de lei au mai înregistrat şi titlurile SIF Transilvania (SIF3), unde operaţiunile au cumulat 1,3 milioane lei. Preţul acestor acţiuni a scăzut cu 0,69%, la 0,72 lei.
Omul de afaceri Constantin Frăţilă, fost arbitru de fotbal în Divizia A, a anunţat joi că deţine cu puţin peste 5% din acţiunile SIF Transilvania.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 886.000 de lei, valoare de peste patru ori mai mare decât rulajul de miercuri, de numai 200.000 de lei.
Peste jumătate din lichiditatea pieţei a fost asigurată de un deal cu 4,5% din acţiunile Companiei de Remocarcare Maritimă Coremar (REMO), în valoare de 495.000 de lei. Tranzacţia negociată a fost realizată la 0,168 lei/titlu, preţ cu 1,76% peste cotaţia anterioară din piaţa principală.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,7%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care coborau cu până la 1,1%.