Bursa a scăzut foarte uşor în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică

Economica.net
04 09. 2012
bvb_19122900

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, iar volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse, la fel ca în precedentele şedinţe.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,23%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,21% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La ora 13:00, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în scădere cu 0,35%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în stagnare, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul petrolier, avansa cu 0,26%.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi BRD (BRD) au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 708.000 de lei şi, respectiv, 300.000 de lei. Cele două acţiuni au asigurat 40% din lichiditatea pieţei, de numai 2,5 milioane lei. Preţul titlurilor FP a scăzut cu numai 0,09%, la 0,53 lei, iar acţiunile băncii au coborât cu 0,48%, la 8,25 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,7%. Pieţele aşteaptă publicarea unor date care ar putea arăta că sectorul manufacturier din SUA a oscilat luna trecută între creştere şi scădere.

Investitorii aşteaptă, totodată, şi şedinţa de politică monetară a Băncii Centrale Europene de joi, când urmează să fie stabilit noul program de achiziţii de obligaţiuni suverane, menit să sprijine ţări ca Spania şi Italia, aflate sub presiunea pieţelor financiare.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a lăsat luni să se înţeleagă că instituţia va cumpăra obligaţiuni suverane pe termen mediu, dar nu prin tipărirea de bani, potrivit unor deputaţi europeni. Draghi s-a exprimat luni după-amiază în Parlamentul European, cu trei zile înainte de o şedinţă de politică monetară a BCE.