În primele 15 minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,16%, după ce la finalul şedinţei precedente a fost la nivelul maxim de după 18 august 2008.
Indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,68%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 0,26% peste nivelul de miercuri.
Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au deschis ziua cu variaţii nesemnificative.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 2,6 milioane lei (602.000 de euro), cu aproape două treimi peste rulajul din perioada similară a şedinţei precedente, de 1,6 milioane lei (365.000 de euro). Aproape jumătate din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile OMV Petrom (SNP), de aproape 1,3 milioane lei.
Titlurile OMV Petrom (SNP) erau în stagnare după primele minute de tranzacţionare, fiind cotate la 0,4784 lei. În precedentele opt şedinţe, aceste acţiuni au urcat cumulat cu aproape 11%, în aşteptarea publicării rezultatelor financiare înregistrate în primele nouă luni.
Profitul net al grupului Petrom a crescut cu 27% în primele nouă luni, la 3,666 miliarde lei (831,6 milioane euro), însă vânzările au scăzut cu 5%, la 18,15 miliarde lei (4,117 miliarde euro), potrivit informaţiilor financiare transmise de companie, joi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Acţiunile Fondului Proprietatea au urcat la un nou maxim istoric în primele două minute de tranzacţionare, fiind cotate la 0,8125 lei.
După primele 15 minute de tranacţionare, aceste titluri erau la preţul de 0,8105 lei, cu 0,12% peste închiderea de miercuri. Cu aceste acţiuni au fost realizate doar 17 transferuri, în valoare cumulată de aproape 60.000 de lei.
Pieţele de la Paris şi Londra au deschis şedinţa de joi în scădere cu 0,1% şi, respectiv, cu aproape 0,3%, în timp ce bursa de la Frankfurt a stagnat, investitorii aşteptând decizia Băncii Centrale Europene privind rata dobânzii de politică monetară.