Bursa a scăzut foarte uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile FP, Petrom şi Banca Transilvania
Piaţa a fluctuat nesemnificativ încă din primele minute, iar volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse în majoritatea cazurilor, în condiţiile în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare.
„Aceeaşi stare de aşteptare este şi pe pieţele externe, după ce au crescut destul de mult în august pe fondul speranţei investitorilor privind intervenţii ale băncilor centrale în pieţe. Cred că după 6 septembrie, când este întâlnirea Băncii Centrale Europene, vom vedea mişcări mai clare şi pe extern, care pot fi urmate de bursa locală. Pe plan local, în lipsa unor investitori de calibru şi a unor emitenţi atractivi nu prea este mişcare. Piaţa a ajuns la niveluri la care este neinteresantă atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători. Doar ştiri deosebite cred că ar putea mişca preţurile într-o parte sau alta, fapt care ar determina luarea unor poziţii pe vânzare sau cumpărare”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod-Răileanu.
El nu crede că pe plan intern ar putea apărea ştiri deosebite, astfel că investitorii vor aştepta în continuare un semnal de pe bursele externe.
„Nu cred că privatizarea Oltchim va avea un impact foarte mare în piaţă, fiind o acţiune care nu face volume impresionante şi din cauza free-float-ului foarte redus. Oferta secundară de la Transgaz ar putea produce unele mişcări, dar totul depinde de preţul la care se va realiza oferta. După oferta Transelectrica, în care mulţi investitori au pierdut bani, este posibil să existe o oarecare reticenţă din partea unora de a participa la oferta Transgaz”, a mai spus brokerul.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu numai 0,14%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,19% sub nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,28%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,21% sub şedinţa precedentă.
Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,19%.
Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de doar 6,8 milioane lei (1,5 milioane euro), valoare cu o treime sub rulajul şedinţei de miercuri, de 10,3 milioane lei (2,3 milioane euro).
Lichiditatea a fost salvată de operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (2,7 milioane lei), OMV Petrom (964.000 de lei) şi Banca Transilvania (775.000 de lei), care au cumulat 4,5 milioane lei. Astfel, cele trei titluri au asigurat două treimi din rulajul pieţei acţiunilor.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 262.000 de lei, valoare de aproape două ori mai mare decât rulajul de miercuri, de 147.000 de lei.
Acţiunile Bucur Obor (BUCU) au consemnat primul rulaj din piaţă, de 127.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 3,1%, la 2,5 lei.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%,din cauza temerilor investitorilor privind încetinirea creşterii economice mondiale, amplificate de datele economice din Japonia şi Coreea de Sud. Totodată, Banca centrală a Statelor Unite a arătat joi seară, într-un raport privind mediul de afaceri, că economia continuă să crească, remarcă ce descurajează speculaţiile că preşedintele instituţiei, Ben Bernanke, va anunţa noi măsuri de stimulare a economiei.