Bursa a scăzut în linie cu pieţele externe, iar acţiunile Fondului Proprietatea au salvat rulajul

Economica.net
08 10. 2013
bvb_93557600_89418200

Piaţa locală a fluctuat nesemnificativ în primele minute de tranzacţionare, iar cu puţin înaintea orei 11:00 a intrat pe scădere uşoară, în linie cu evoluţia burselor mature din Europa.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,44%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat în imediata apropiere a nivelului de luni.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,6%.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,47%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,44% sub nivelul de luni.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au scăzut cu 0,95%, la preţul de 11,5 lei. Cu aceste titluri au fost efectuate 403 transferuri, în valoare cumulată de 1,7 milioane lei (392.000 de euro).

Cotaţia de la închidere este cu 2,68% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).

Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 5,85% şi, respectiv, cu 11,6%. Micii investitori de retail au cumpărat acţiunile la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

Raportat la ultimul preţ de marţi al drepturilor de alocare, valoarea de piaţă a Nuclearelectrica este de 3,24 miliarde lei (730,4 milioane euro).

Investitorii au transferat marţi acţiuni de 22,5 milioane lei (5,1 milioane euro), sumă de peste două ori mai mare decât rulajul de luni, de numai 10,3 milioane lei (2,3 milioane euro).

„Sunt două cauze pentru starea aceasta de pe bursă. Pe de o parte este aşteptarea ofertei Romgaz şi a deciziei ASF cu privire la accelerarea programului de răscumpărare derulat de Fondul Proprietatea, iar pe de altă parte sunt incertitudinile pe plan internaţional legate de decizia Congresului american cu privire la blocajul din sectorul public din SUA”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş.

Mai mult de 80% din lichiditatea de marţi a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 18,5 milioane lei. Cea mai mare parte a rulajului acestor titluri a fost asigurată de două deal-uri de 11,5 milioane lei. Preţul acţiunilor FP a scăzut cu 0,66% şi a ajuns la 0,748 lei, îndepărtându-se în continuare de noul maxim istoric atins în primele minute de tranzacţionare de vineri, de 0,7805 lei.

Compania Franklin Templeton, administratorului FP, a anunţat pe 25 septembrie că vrea să accelereze programul de răscumpărare de acţiuni Fondul Proprietatea, prin lansarea unei oferte de cumpărare pentru un pachet reprezentând 4,35% din titluri. Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, pachetul este evaluat la 448,8 milioane lei (101,1 milioane euro).

Franklin Templeton a amintit la acea dată că, potrivit termenului legal, ar trebui să primească un răspuns în cel mult două săptămâni, astfel că miercuri ar putea fi anunţată poziţia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„Este evident că decizia ASF este fundamentală în evoluţia preţului acţiunilor Fondului Proprietatea”, a mai spus brokerul de la BT Securities.

În a cincea zi a ofertei derulată de AdePlast (ADE) pentru listare, intensitatea ordinelor de subscriere a scăzut pe tranşa mică (cu ordine de sub 500.000 de lei) şi în care sunt disponibile 15% din acţiuni. În şedinţa de marţi, până la ora 17:00, au fost plasate 21 ordine, pentru aproximativ 26.000 de acţiuni.

Începând de marţi, investitorii de retail beneficiază de un discount de 2% din preţul stabilit la finalul ofertei în funcţie de subscrierile pe tranşa mare (subscrieri de minim 500.000 de lei). Pentru ordinele plasate în primele zile ale ofertei se aplică un discount de 3%.

Începând de miercuri şi până marţi la ora 17:00, au fost plasate în total 251 de ordine în valoare cumulată de 10,1 milioane lei (aproape 2,3 milioane euro), oferta fiind, astfel, uşor suprasubscrisă. Micii investitori au cerut 2,49 milioane de acţiuni, faţă de 2,47 milioane de titluri, câte sunt disponibile pe tranşa lor.

AdePlast a lansat miercuri, 2 octombrie, o ofertă în care a scos la vânzare 16,5 milioane de acţiuni, reprezentând 33,3% din capitalul social majorat al companiei în urma ofertei publice de vânzare. Compania vizează să atragă prin această operaţiune între 57,8 milioane lei (13 milioane euro) şi 66,7 milioane lei (15 milioane euro), bani pe care vrea să îi investească în construirea unei noi fabrici.

Oferta se încheie cu succes dacă minim 70% din acţiuni sunt vândute. În acest caz, şi dacă acţiunile sunt vândute la preţul minim, iar investitorii mici primesc discount de 3% pentru toate titlurile cumpărate, atunci suma atrasă va fi de 40,5 milioane lei (9,1 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat marţi acţiuni de 110.000 de lei, faţă de 240.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în coborâre cu până la 1%. Investitorii aşteptă primele raportări financiare pe trimestrul al treilea din partea companiilor americane şi soluţionarea impasului politic de la Washington.