Bursa a scăzut nesemnificativ în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică

Economica.net
14 12. 2012
stock_charting_29632300

Piaţa a oscilat uşor în prima parte a zilei, astfel că indicele general BET-C a scăzut cu 0,16% la deschidere, pentru ca după prima oră de tranzacţionare să revină pe verde. Punctul maxim de creştere a fost atins în jurul orei 12:10, când indicele era cu 0,4% peste închiderea de joi. Ulterior, piaţa s-a întors în imediata apropiere a nivelului de la finalul şedinţei precedente.

La ora 13:13, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,27%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,21% sub nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,26%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,27%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 0,21% sub ziua anterioară.

Acţiunile Artego (ARTE) au deschis ziua în urcare accelerată cu 15%, pentru a treia şedinţă consecutiv, însă apoi creşterea a încetinit la 6,58%. Astfel, în ultimele trei şedinţe titlurile Artego au urcat cumulat cu peste 40%, în cadrul unor tranzacţii prin care au fost transferate acţiuni reprezentând aproape 0,6% din capitalul social al firmei, pentru 437.000 de lei.

Creşterea vine pe fondul achiziţiilor realizate de firma Electroargeş (ELGS), controlată indirect de omul de afaceri Cătălin Chelu. Electroargeş deţine deja 10% din acţiunile producătorului de benzi din cauciuc pentru transportul materialelor.

În prima parte a şedinţei, investitorii au tranzacţionat acţiuni de doar 4,5 milioane lei (1 milion de euro), valoare cu 37% sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 7,1 milioane lei (1,5 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea şi titlurile Băncii Transilvania au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 1,4 milioane lei şi, respectiv, 1 milion de lei. Aceste titluri au asigurat 55% din rulajul pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile FP a fost realizată la 0,537 lei, preţ în scădere cu 0,46%, iar titlurile băncii au avansat nesemnificativ, cu 0,09%, la 1,175 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Paris erau în stagnare, iar piaţa de la Frankfurt avansa cu 0,2%.