Bursa a scăzut pentru a treia şedinţă consecutiv

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a scăzut cu 1,09%, pentru a treia şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de doar 9,6 milioane lei.
Economica.net - lun, 25 iun. 2012, 14:23
Bursa a scăzut pentru a treia şedinţă consecutiv

Piaţa locală a deschis ziua în stagnare, însă după primele 20 de minute a început să scadă, în linie cu bursele vest-europene. Astfel, bursa a marcat a treia şedinţă consecutivă de scăderi uşoare şi în care volumele de acţiuni tranzacţionate au continuat să fie reduse.

„Piaţa este într-o permanentă tensiune, generată de criza datoriilor din zona euro. Cum până la acest moment tot ce s-a întreprins a însemnat cumpărare de timp, soluţii teoretice şi prea puţin implementate, este evident că nu putem să luăm în calcul o situaţie mai bună pentru investitorii de pe bursă, aceştia alegând să stea de-o parte până lucrurile devin ceva mai uşor de anticipat”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,03%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 1,1% sub închiderea de vineri.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,7% sub şedinţa precedentă.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,77%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Brokerul spune că bursa nu este afectată de disputa dintre preşedintele Băsescu şi Guvernul USL, dar alte evenimente punctuale, cum ar fi insolvenţa Hidroelectrica, au fost resimţite din plin de acţiunile Fondului Proprietatea, care în ultima săptămâna au scăzut cu circa 8%.

„În momentul când pe plan extern situaţia va deveni mai calmă, atunci şi cumpărători vor reveni cu mai multă încredere în piaţă ducând la o creşte a volumelor. Este evident că şi evenimentele deosebite pot genera punctual volume ridicate. Pe ansamblu, în ultimele trei luni avem o mişcare descendentă care nu dă semne că s-ar opri”, a mai spus Bărbulescu.

Investitorii au transferat în total acţiuni de doar 9,6 milioane lei (2,1 milioane euro), valoare cu 30% sub rulajul şedinţei de vineri, de 13,7 milioane lei (3 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 4,1 milioane lei, şi au asigurat 43% din lichiditatea pieţei. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat la 0,443 lei, preţ în scădere cu 1,56%.

Acţiunile Azomureş (AZO) au încheiat în scădere cu 9,5%, la 1,971 lei. Corecţia a început după ora 13:30, după care nu au mai putut fi plasate ordine de vânzare în oferta prin care traderul elveţian de îngrăşăminte chimice şi cereale Ameropa Holding. Brokerii au mai înregistrat ordinele în sistemul bursei până la ora 14:30.

Potrivit datelor preliminare, Ameropa a cumpărat 20,56% din titlurile producătorului de îngrăşăminte chimice, cu 240,1 milioane lei (53,7 milioane euro), astfel că a ajuns să controleze 96,43% din acţiunile Azomureş şi poate delista compania.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 140.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de vineri, de 2,3 milioane lei.

Titlurile Chimpex Constanţa (CHEM) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 16.000 de lei, iar preţul a stagnat pentru a doua şedinţă consecutiv la 9,8 lei. Cotaţia este cu puţin peste preţul propus de Ameropa Holding în oferta de preluare încheiată luni, de 9,7 lei/acţiune.

Ameropa a preluat cu puţin peste 1% din acţiunile operatorului portuar, majorându-şi participaţia de la 90,43%, la 91,49%. În aceste condiţii, Ameropa nu poate delista Chimpex.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2%, în condiţiile în care investitorii estimează că liderii europeni nu vor reuşi să ia măsurile necesare pentru a stopa criza datoriei suverane, la summit-ul european programat pentru joi şi vineri.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri premierul Denis Şmîhal, relatează agenția germană de presă DPA,......
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul Funky Citizens în acest demers
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul ...
TikTok anunță că își reafirmă angajamentul, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, ...
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Guvernul de la Berlin a dat vineri de înţeles că Germania nu-l va aresta pe premierul israelian Benjamin Netanyahu dacă ...
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea negocierilor cu conducerea companieii
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea ...
Reprezentanţii angajaţilor Volkswagen din Germania au votat oficial pentru declanşarea unor greve limitate, de la începutul ...