Bursa a scăzut pentru a treia zi consecutiv, pe cel mai redus rulaj din ultimele patru săptămâni
Piaţa a început să scadă de joi, în condiţiile în care investitorii au început să marcheze din câştigurile înregistrate în precedentele şapte şedinţe, când bursa a urcat cu aproape 6% şi a atins maximul ultimilor doi ani, susţinută de intrări noi de bani în piaţă datorită ofertei Romgaz.
Astfel, în ultimele trei şedinţe, indicele general al Bursei, BET-C, a coborât cu 1,68%. Indicele încă se plasează cu 2% peste nivelul de la începutul lunii noiembrie şi cu 16,3% peste cel de la finalul anului trecut.
„Mă aştept să fie doar o corecţie de moment şi să continuăm trendul ascendent. Până la finalul anului mai văd un plus 10%, cu lichiditate cu mult peste media de până acum. Cu siguranţă că ziua de mâine (marţi – n.r.) va fi una deosebită în ceea ce priveşte rulajul şi volatilitatea pe acţiunile Romgaz”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al SSIF Broker, Grigore Chiş.
Acţiunile Romgaz vor intra marţi la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), concomitent cu începerea transferurilor cu certificatele de depozit (GDR) pe piaţa de la Londra.
Statul român a vândut 15% din acţiunile Romgaz prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 391 milioane euro). Majoritatea titlurilor au fost vândute la preţul de 30 lei/acţiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de acţiuni) au cumpărat titlurile la 28,5 lei şi, respectiv, la 29,1 lei.
Investitorii au cumpărat aproape 35% din acţiunile Romgaz sub formă de certificate de depozit, care vor fi listate la bursa de la Londra, restul de peste 65% fiind achiziţionate direct ca acţiuni care vor fi tranzacţionate la bursa de la Bucureşti.
Astfel, pe piaţa de la Bucureşti vor putea fi tranzacţionate acţiuni reprezentând 9,79% din toate titlurile Romgaz, iar 5,21% din acţiunile companiei vor fi disponibile prin GDR-uri la Londra.
La închiderea de luni a pieţei principale, indicele BET, al primelor zece acţiuni în funcţie de lichiditate, era în scădere cu 0,28%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,87% sub nivelul de vineri.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în imediata apropiere a nivelului de vineri.
Indicele extins BET-XT a coborât cu 0,15%, iar indicele extins BET-BK a scăzut nesemnificativ, cu 0,06%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Spre deosebire de şedinţele precedente, rulajele au fost foarte reduse, investitorii transferând în total acţiuni de 11,7 milioane lei (2,6 milioane euro), de patru ori sub lichiditatea de vineri, de 48,3 milioane lei (10,9 milioane euro). Un rulaj mai mic decât cel de luni a fost consemnat pe 15 octombrie, când operaţiunile au cumulat numai 11,3 milioane lei (2,5 milioane euro).
Mai mult de 60% din lichiditatea de luni a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (4,8 milioane lei) şi un deal cu titluri Antibiotice Iaşi (2,2 milioane lei).
Cotaţia acţiunilor Fondului Proprietatea a scăzut cu 0,19%, la 0,798 lei. Preţul a coborât încă de vineri sub pragul de 0,8 lei, unde se menţinea de patru zile consecutiv.
În ultimele zile ale ofertei de răscumpărare de la Fondul Proprietatea, în sistemul bursei erau înregistrate 1.582 de ordine prin care sunt puse în vânzare 3,651 miliarde de titluri, oferta fiind suprasubscrisă de peste şase ori. Volumul de acţiuni pentru care au fost plasate ordine de subscriere reprezintă 26,5% din toate titlurile FP.
Operaţiunea se va încheia joi, 14 noiembrie, iar la final administratorul Fondului, compania americană Franklin Templeton, va stabili câte acţiuni va cumpăra de la fiecare investitor în funcţie de un indice rezultat din împărţirea numărului de titluri vizate la volumul pentru care au fost plasate ordine de vânzare.
Brokerii cred că oferta va fi semnificativ suprasubscrisă şi se aşteaptă ca în ultimele zile ale operaţiunii să fie plasate ordine pentru volume foarte mari de acţiuni Fondul Proprietatea.
Fondul vrea să răscumpere 600 milioane de acţiuni, pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (134,7 milioane euro). Titlurile vor fi cumpărate la preţul de 1 leu/acţiune, respectiv cu 20,2% peste cotaţia la care acţiunile FP au încheiat şedinţa de luni, de 0,798 lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat în total acţiuni de 1,5 milioane lei, faţă de 2,1 milioane lei în şedinţa precedentă.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%. Bursele europene au deschis ziua în urcare uşoară, continuând creşterile din ultimele cinci săptămâni, datorită datelor peste aşteptări privind producţia industrială din China.