Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, scăzând uşor pentru prima dată după 13 şedinţe consecutive de creştere, timp în care indicele general al Bursei, BET-C, a urcat cu 13,3%, iar indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 14,9%. Indicele BET-C a încheiat vineri la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, în timp ce indicele BET a fost la maximul de după iulie 2011.
Spre deosebire de primele două şedinţe din acest an, când rulajele au fost în creştere, în sesiunea de luni atenţia investitorilor a fost axată doar pe câteva acţiuni. Astfel, lichiditatea s-a întors la nivelurile reduse înregistrate în cele mai multe şedinţele din a doua jumătate a anului trecut.
Creşteri vizibile au fost înregistrate în şedinţele de joi şi vineri, primele din acest an, zile în care BET-C a urcat cumulat cu 5,4%, iar BET a crescut cu 6%. Totodată, volumele de tranzacţionare au crescut semnificativ în aceste şedinţe, rulajul pieţei de acţiuni ajungând la 31 milioane lei şi, respectiv, la 56,4 milioane lei.
Evoluţia pieţei locale din ultimele două şedinţe a fost susţinută pe de o parte de unele intrări de bani noi în piaţă, precum şi de optimismul investitorilor de pe bursele externe, după ce Congresul american a ajuns la un acord pentru evitarea activării automate la începutul acestui an a unui set de majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli.
„Faptul că preţurile au crescut puternic în câteva şedinţe a atras cu siguranţă atenţia multor investitori, însă atingerea nivelelor de rezistenţă mult prea rapid a dus la temperarea bruscă a apetitului pentru cumpărare”, a declarat pentru MEDIAFAX, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian.
Brokerul crede că piaţa ar mai putea înregistra câteva şedinţe liniştite, care nu vor însemna, însă, o schimbare de trend.
„Mai degrabă, putem vorbi de o consolidare a preţurilor pentru noi perioade de creşteri rapide care vor avea loc până în primăvară, când este perioada dividendelor. Bineînţeles că aceste creşteri nu vor fi caracteristice tuturor acţiunilor, ci vom vedea migrări de la un titlu la altul, în funcţie de apetitul investitorilor pentru acea companie sau de preţul la care ajung acţiunile raportat la valoarea economică a companiei respective”, a adăugat Mureşian.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,8%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,92% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,89%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 1,38%.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, s-a situat cu 1,11% sub nivelul de vineri.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 16,8 milioane lei (3,8 milioane euro), valoare de 3,3 ori sub lichiditatea de vineri, de 56,4 milioane lei (12,7 milioane euro).
Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi BRD (BRD) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 7,5 milioane lei şi, respectiv, de 1,3 milioane lei. Aceste titluri au asigurat peste jumătate din lichiditatea bursei. Titlurile FP au scăzut cu 0,85%, la 0,585 lei, iar acţiunile băncii au coborât cu 0,4%, la 8,665 lei.
Acţiunile Transelectrica (TEL) au scăzut cu 2,09%, la 13,6 lei, corectându-se uşor după ce în precedentele trei şedinţe au urcat cu aproape 21%. Evoluţia din precedentele sesiuni a fost susţinută de anunţul că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat creşterea tarifelor percepute de companie pentru transportul energiei (cu 12,7%) şi pentru serviciul de sistem (cu 6,8%).
Pe piaţa Rasdaq au fost realizate transferuri de 300.000 de lei, valoare foarte apropiată rulajului de vineri, de 304.000 de lei.
Peste 60% din lichiditate a fost asigurată de o tranzacţie cu acţiuni Bucureştui Turism (BUTU), firma care deţine hotelul de cinci stele din Capitală Radisson Blu. Operaţiunea a fost realizată pentru 186.000 de lei, la preţul de 5,55 lei, cu 0,91% peste cotaţia anterioară.
La închiderea şedinţei de la Bucureşti, marile burse europene erau în scădere cu până la 0,7%, pe fondul temerilor investitorilor că negocierile din Congresul SUA privind bugetul şi plafonul datoriei de stat nu vor rezulta într-o reducere suficient de rapidă a deficitului.