Bursa a scăzut uşor, după şapte şedinţe consecutive de creştere
În primele minute de tranzacţionare au fost realizate tranzacţii cu acţiuni emise doar de 21 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
La ora 10:31, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,82%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,75% sub nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,39%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a stagnat.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 0,7% sub ziua anterioară.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 1 milion de lei (240.000 de euro), valoare de aproape opt ori sub rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro).
Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 759.000 de lei şi, respectiv, de 130.000 de lei. Cele două titluri au asigurat, astfel, aproape 90% din rulajul pieţei. Cotaţia acţiunilor Fondului Proprietatea a scăzut cu 0,93%, la 0,535 lei, iar titlurile SIF Transilvania au coborât cu 0,72%, la 0,69 lei.
Bursele vest-europene au deschis în scădere cu până la 0,3%, corectându-se uşor după ce miercuri au încheiat la ultimelor 19 luni, după creşterea peste aşteptări a optimismului oamenilor de afaceri germani în decembrie şi a şanselor tot mai mari pentru un acord privind bugetul SUA.