Piaţa a deschis ziua în creştere nesemnificativă, însă după primele minute a intrat pe scădere, corectându-se uşor după şase şedinţe consecutive de creştere, în care indicele general al Bursei, BET-C, a urcat cumulat cu aproape 6%.
Raportat la nivelul de la finele anului trecut, indicele BET-C este pe plus cu 9,47%.
„Cred că scăderile sunt normale în contextul în care blue-chip-urile locale au înregistrat creşteri importante în ultima perioadă, iar SIF-urile au reuşit să pună în câteva şedinte de tranzacţionare peste 7%, în timp ce principalele pieţe mondiale arată o oarecare slăbiciune”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Ormenişan, şeful Serviciului de Intermediere din SSIF Broker.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat sesiunea de vineri în scădere cu 0,69%, după ce în precedentele zece şedinţe a urcat cumulat cu 8%. Comparativ cu nivelul din ultima şedinţă a anului trecut, indicele este în creştere cu 11,66%.
Titlurile companiilor din sectorul energetic au dus vineri indicele BET-NG cu 0,56% sub nivelul de joi. Scăderea uşoară a venit după şase sesiuni consecutive de creştere în care indicele a avansat cu 4,51%. BET-NG este, astfel, cu 3,24% peste închiderea anului trecut.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,89%. În precedentele şase şedinţe, indicele a avansat cu 7,67% şi a reuşit să revină peste nivelul de la finele anului trecut. La finalul şedinţei de vineri, BET-FI a fost pe plus cu 1,2% faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut.
Indicele extins BET-XT a încheiat ziua de vineri în scădere cu 0,65%, iar indicele extins BET-BK în coborâre cu 0,6%. Cei doi indici au coborât, astfel, după opt şedinţe în care au urcat cu 7,65% şi, respectiv, cu 7,08%. Comparativ cu nivelurile de la finalul anului trecut, BET-XT este în creştere cu 7%, în timp ce BET-BK este pe minus cu 4,66%.
„Cred că contextul internaţional este din nou luat în colimator, întrucât evoluţia din ultimele zile a dus indicii externi în apropierea unor praguri de suport importante. Un rebound al indicilor de la aceste niveluri ar duce la continuarea creşterilor şi pe bursa noastră”, a mai spus brokerul.
Titlurile Fondului Proprietatea au coborât cu 1,16%, la 0,68 lei, după ce în precedentele două şedinţe au bătut record după record şi în timpul şedinţei de joi au atins un maxim istoric, de 0,691 lei. Corecţia uşoară de vineri a venit pe un rulaj de 9,2 milioane lei, din care 2,1 milioane lei reprezintă valoarea unui deal.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 28,9 milioane lei (6,5 milioane euro), valoare cu 48% sub rulajul de joi, de 56,1 milioane lei (12,6 milioane euro). Peste 70% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Erste (11,1 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (9,2 milioane lei).
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 316.000 de lei, faţă de 390.000 de lei în şedinţa precedentă.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%.