Bursa a scăzut uşor, iar acţiunile SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana s-au corectat puternic

Bursa a scăzut cu 0,6% în prima parte a şedinţei, iar acţiunile SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana s-au corectat puternic, cu 24,71% şi, respectiv, cu 10,51%, întrucât de miercuri cumpărătorii nu mai au dreptul să încaseze dividende.
Economica.net - mie, 16 mai 2012, 10:43
Bursa a scăzut uşor, iar acţiunile SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana s-au corectat puternic

Corecţiile înregistrate de acţiunile celor două SIF-uri sunt apropiate de valoarea dividendelor pe care societăţile le vor distribui. De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividendele din profitul de anul trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

După primele 15 minute de tranzacţionare, Bursa a extins limita de variaţie pentru acţiunile SIF Transilvania la 25% şi acţiunile au coborât cu 24,6% sau aproape 0,17 bani. Valoarea cu care a scăzut preţul este apropiată de cea a dividendului pe care SIF Transilvania îl va acorda, de 0,1712 lei/acţiune. Societatea va distribui cel mai mare dividend brut dat vreodată de la listarea SIF-urilor.

La ora 13:03, titlurile SIF Transilvania erau în picaj cu 24,71% sau 0,17 lei, preţul ajungând la 0,518 lei. Acestea au consemnat cel mai ridicat rulaj de la BVB, de 5 milioane lei.

Influenţa datei ex-dividend a fost vizibilă şi asupra acţiunilor SIF Banat-Crişana, care au coborât cu 10,51% sau 0,104 lei, la cotaţia de 0,886 lei. În acest caz, valoarea cu care a scăzut preţul este uşor peste cea a dividendului, de 0,1 lei/acţiune. Titlurile SIF Banat-Crişana au înregistrat al patrulea rulaj din piaţă, de 566.000 de lei.
Corecţiile consemnate de acţiunile SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana au influenţat semnificativ indicii în care acestea sunt incluse.

Astfel, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a căzut cu 6,33%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 2,67%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,24% sub închiderea de marţi.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 11,7 milioane lei (2,6 milioane euro), valoare de aproape două ori sub lichiditatea din prima parte a şedinţei precedente, de 22,7 milioane lei (5,1 milioane euro).

Două treimi din rulajul de miercuri a fost acoperit de transferurile cu acţiunile SIF Transilvania (5 milioane lei) şi cu titlurile Fondului Proprietatea (2,6 milioane lei).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,1%, după ce temerile legate de instabilitatea din Grecia au afectat apetitul investitorilor pentru risc.

Preşedinţia Greciei a anunţat marţi că vor fi organizate noi alegeri anticipate, după ce partidele politice nu s-au înţeles pentru formarea unei coaliţii guvernamentale. Investitorii sunt îngrijoraţi că instabilitatea politică din Grecia şi eventuala preluare a puterii executive de partide care se opun măsurilor de austeritate ar duce la ieşirea ţării din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului......
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife a inaugurat, ieri, noului Spital MedLife Craiova, o investitie de aproape 6 milioane euro, Noul spital se intinde ...