Bursa a scăzut uşor, în linie cu pieţele externe

Economica.net
17 10. 2013
stock_market_ii_01206500

În primele minute de tranzacţionare piaţa a fost în creştere uşoară, însă după ora 11:00 s-a aliniat la traiectoria burselor vest-europene şi a revenit spre nivelul de miercuri, pentru ca după ora 12:00 să intre pe scădere. Volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni, la mijlocul şedinţei rulaje de peste 100.000 de lei înregistrând acţiuni emise de doar 6 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,32% în prima parte a şedinţei, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu numai 0,11% peste ziua precedentă.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a stagnat.

Fluctuaţii uşoare au înregistrat şi cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK. BET-XT a scăzut cu 0,17%, iar indicele BET-BK a avansat nesemnificativ, cu 0,08%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 4,9 milioane lei (1,1 milioane euro), cu 46% sub rulajul din prima parte a şedinţei de miercuri, de 9,1 milioane lei (2 milioane euro). Aproape jumătate din lichiditatea de joi a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (2,2 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,57%, la 0,785 lei.

Administratorul Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton, a anunţat miercuri că a completat ordinea de zi a două adunări ale acţionarilor programate pentru 22 noiembrie cu propuneri ale celui mai mare acţionar, fondul american de hedging Elliott Associates.

Elliott Associates propune prelungirea cu doi ani a mandatului de administrator al Franklin Templeton, începând din 2014, care va trebui să îndeplinească două ţinte legate de diferenţa dintre preţul din piaţă al acţiunilor FP şi activul net al Fondului, precum şi de distribuirea de bani către acţionari.

Până miercuri la ora 13:00 investitorii au suprasubscris cu 44% oferta prin care FP vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni. Investitorii au plasat de ordine pentru milioane de acţiuni, care reprezintă 6,25% din toate titlurile Fondului, cumulat potrivit datelor din sistemul Bursei. Oferta a început marţi şi Fondul este dispus să plătească 600 milioane lei (134,8 milioane euro) pentru pachetul de acţiuni vizat.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere cu până la 0,6%, din cauza perspectivelor slabe de profit ale companiilor de pe continent. Pieţele europene au urcat miercuri la cel mai ridicat nivel din iunie 2008, după apariţia primelor informaţii privind iminentul acord din Congresul american privind bugetul şi datoria de stat.