Bursa a scăzut uşor în prima jumătate a şedinţei, pe un rulaj foarte redus

Economica.net
22 11. 2012
stock_charting_29632300

Piaţa a debutat pe scădere foarte uşoară, iar după primele 30 de minute a reuşit să treacă pentru scurt timp pe verde. Ulterior, bursa s-a întors pe roşu, însă la fel ca în şedinţele precedente, volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse şi atenţia puţinilor investitori a fost axată doar pe câteva acţiuni.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,16%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, staţiona la nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în scădere cu 0,13%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era în stagnare.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era cu 0,32% peste nivelul de la închiderea de miercuri.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de doar 3,3 milioane lei (728.000 de euro), valoare cu 18% sub rulajul din prima jumătate a şedinţei precedente, de 4 milioane lei (890.000 de euro).

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi titlurile Băncii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 995.000 de lei şi, respectiv, de 565.000 de lei. Cele două acţiuni au asigurat, astfel, aproape jumătate din rulajul bursei. Cea mai recentă operaţiune cu titlurile SIF Transilvania a fost realizată la 0,622 lei, preţ în creştere cu 1,27%, iar acţiunile băncii au avansat cu 0,36%, la 1,129 lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care de regulă sunt cele mai lichid din piaţă au consemnat doar al patrulea rulaj, de 440.000 de lei. Cu aceste titluri au fost realizate doar 40 de operaţiuni. Cel mai recent transfer a fost efectuat la 0,533 lei, preţ similar ultimei cotaţii de miercuri.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%. Pieţele au fost pe verde încă din primele minute, datorită optimismului generat de datele privind creşterea industriei manufacturiere din China. Ulterior, optimismul investitorilor a fost susţinut de publicarea unor date peste aşteptări privind industria manufacturieră în zona euro.