Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de două deal-uri

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,47% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică şi unde două deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea şi BVB au asigurat mai mult de jumătate din lichiditatea de doar 4,6 milioane lei.
Economica.net - mar, 19 feb. 2013, 12:09
Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de două deal-uri

Majoritatea acţiunilor au înregistrat variaţii reduse încă de la deschidere, iar volumele de tranzacţionare au fost mici în cazul celor mai multe titluri. La mijlocul şedinţei, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau doar 8 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Lichiditatea pieţei, de doar 4,6 milioane lei (peste 1 milion de euro), a fost de aproape două ori sub cea din prima parte a şedinţei precedente, de 9,1 milioane lei (2,1 milioane euro). Peste jumătate din lichiditate a fost asigurată de deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea (1,9 milioane lei) şi BVB (590.000 de lei).

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, avansa cu 0,1%, iar indicele BET-XT era în creştere nesemnificativă, cu 0,07%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în stagnare.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,16%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 1,43%.

Scăderea indicelui BET-NG a fost influenţată în principal de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au scăzut semnificativ pentru a doua zi. La mijlocul şedinţei, titlurile erau în picaj cu 8,11%, după ce luni au coborât cu 5,77%. Corecţia din ultimele două zile a ajuns, astfel, la 13,4%, ceea ce la nivelul capitalizării înseamnă un recul de 348,4 milioane lei (79 milioane euro).

Totuşi, corecţia vine după ce în precedentele două săptămâni acţiunile companiei au urcat cu aproape 70%, susţinute de interesul grupului Rompetrol pentru preluarea acţiunilor pe care statul le deţine la Rompetrol Rafinare în urma conversiei unor obligaţiuni. În această perioadă, capitalizarea bursieră a Rompetrol Rafinare a urcat cu 1,067 miliarde lei (241,5 milioane euro).

Creşterea acţiunilor Rompetrol Rafinare a început după ce vicepreşedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov, a spus, într-un interviu acordat Bloomberg, că Rompetrol Group vrea să răscumpere titlurile deţinute de stat stat în urma conversiei unor obligaţiuni, iar un acord este vizat cât mai repede cu putinţă în contextul stabilităţii politice din România.

Ulterior, Rompetrol a anunţat vineri că a încheiat un memorandum cu OPSPI prin care grupul petrolier s-a angajat că va răscumpăra o parte din acţiunile deţinute de stat la compania Rompetrol Rafinare.

Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru MEDIAFAX că Rompetrol vrea să răscumpere 25% din acţiunile statului, iar ulterior şi restul de 20%. Pachetul de 20% ar putea fi vândut prin licitaţie, în funcţie de cel mai bun preţ.

La mijlocul şedinţei de la Bucuerşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1%, susţinute de publicarea rezultatelor unui sondaj privind încrederea în economia Germaniei.

Te-ar mai putea interesa și
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, în încercarea de a promova cheltuielile interne, pe fondul......
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare s-au menţinut pe un trend ascendent în anul 2024, cu o rată anuală ...
Proprietarul Mega Image a finalizat achiziția lanțului Profi. Tranzacția ar urma să-i aducă un plus de aproximativ 3 miliarde de euro în vânzări nete în 2025
Proprietarul Mega Image a finalizat achiziția lanțului Profi. Tranzacția ar urma să-i aducă un plus de aproximativ 3 ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului de magazine Mega Image și Shop&Go, a finalizat achiziția retailerului român de ...
Ce nu spune noul Guvern, dar toată lumea știe. Schimbările de taxe și impozite fără precedent pregătite pentru viitor: Nu sunt de bine!
Ce nu spune noul Guvern, dar toată lumea știe. Schimbările de taxe și impozite fără precedent pregătite pentru viitor: ...
Prin celebra "ordonanță trenuleț" și unele modificări fiscale mai degrabă marginale, Guvernul Ciolacu 2 încearcă ...