Bursa a scăzut uşor în prima parte a zilei, iar acţiunile Alro au coborât cu aproape 11%
Acţiunile Alro au scăzut cu peste 10% încă de la deschiderea şedinţei de vineri, investitorii reacţionând vizibil la rezultatele financiare preliminate pentru 2012 anunţate joi seară de companie. Producătorul de aluminiu a înregistrat anul trecut pierderi de 170 milioane lei, acesta fiind primul rezultat negativ raportat după privatizarea din 2002.
Pierderile au fost influenţate în principal de majorarea preţului energiei electrice pe care o cumpără. Costurile totale cu energia electrică au crescut cu 26%, de la 659 de milioane de lei la 831 de milioane de lei.
Corecţia înregistrată de acţiunile Alro în prima parte a şedinţei a venit în cadrul a 55 de tranzacţii, în valoare de 52.000 de lei. La mijlocul zilei, titlurile erau în scădere cu 10,91%, la preţul de 2 lei.
Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost tranzacţionate în prima parte a zilei la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de joi, iar rulajele au continuat să fie reduse în cele mai multe cazuri. La mijlocul zilei, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau acţiuni emise doar de 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro), valoare de două ori sub lichiditatea din prima parte a şedinţei precedente, de 15,4 milioane lei (3,7 milioane euro). Aproape 60% din lichiditate a fost susţinută de tranzacţii cu acţiunile OMV Petrom (2,4 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (2,2 milioane lei).
La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era cu 0,47% sub închiderea de joi, iar indicele BET-XT era în scădere cu 0,51%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), se plasa cu 0,69% sub ziua anterioară.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,47%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,53%.
Evoluţia indicelui BET-NG a fost susţinută de creşterea acţiunilor Transelectrica (1,06%) şi Transgaz (0,77%). Cele două acţiuni au o pondere cumulată de 47,65% în calculul indicelui.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%, din cauza temerilor legate de reducerile automate ale cheltuielilor guvernamentale care vor intra în vigoare în SUA şi care riscă să încetinească creşterea economică mondială.