Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj dominat de acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania

Bursa de la Bucureşti a scăzut uşor, cu 0,3%, într-o piaţă unde investitorii au vizat cu precădere acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Transilvania (SIF3), astfel că aceste titluri au asigurat aproape trei sferturi din lichiditate.
Economica.net - lun, 25 feb. 2013, 15:02
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj dominat de acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania

Majoritatea acţiunilor de la BVB au înregistrat fluctuaţii reduse încă de la deschidere, iar atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată doar pe câteva titluri. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat doar acţiunile emise de 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Investitorii locali au început să intre într-o perioadă de consevare, iar acum se mai fac doar ultime mişcări înainte de datele de înregistrare pentru dividende. Pe măsură ce încep anunţurile propunerilor de dividend, investitorii încep să se uite către acţiunile cu un randament mai ridicat al dividendelor, sau marchează din profiturile înregistrat datorită creşterilor importante ale acţiunilor respective şi care acum nu mai au perspective favorabile. În aceste condiţii, nu este de mirare că în şedinţa de luni, SIF Transilvania a fost una dintre cele mai lichide acţiuni, după ce vineri conducerea societăţii a convocat AGA şi a anunţat propunerea pentru dividendul aferent anului anterior”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Acţiunile SIF Transilvania au fost printre puţinele titluri vizate de investitori încă din primele minute, după ce societatea a anunţat vineri seară că propune acţionarilor un dividend brut de 0,175 lei/titlu, uşor peste cel acordat anul trecut. Acţionarii ar urma să încaseze, astfel, 90% din profitul record înregistrat anul trecut de SIF Transilvania, de 212,4 milioane lei (47,6 milioane euro).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni SIF Transilvania de 9,1 milioane lei, din care un deal de 5 milioane lei. Tranzacţia negociată a fost realizată la preţul de 0,612 lei, cu 15% sub nivelul de vineri. Totuşi, pe piaţa principală, acţiunile SIF Transilvania au încheiat ziua în creştere cu 1,18%, la 0,7285 lei. Raportat la acest preţ, randamentul dividendului brut este de 24%.

Investitorii au fost mai activi şi la tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea, cu aceste titluri fiind realizate transferuri de 9,8 milioane lei, din care un deal de 1,4 milioane lei. Tranzacţia negociată a fost operată la un preţ cu 0,69% peste nivelul de vineri, iar pe piaţa principală cotaţia a crescut cu 0,69%, la 0,585 lei.

Lichiditatea pieţei acţiunilor, de 26,2 milioane lei (6 milioane euro), este cu 12% sub rulajul de vineri, de 29,9 milioane lei (6,8 milioane euro). Aproape trei sferturi din lichiditate a fost susţinută de acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar indicele BET-XT avansa cu 0,17%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), se plasa cu 0,19% peste nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,51%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 1,24%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 114.000 de lei, valoare cu o treime sub rulajul de vineri, de 173.000 de lei.

„Perioada următoare va fi caracterizată de mişcări în funcţie de dividendele anunţate, în detrimentul mişcărilor care au fundamente economice. Nu trebuie uitat, însă, că şi mişcările pieţelor internaţionale pot avea efect asupra titlurilor locale. Dacă pe pieţele internaţionale vom vedea o continuare a creşterilor, poate chiar o străpungere a zonelor de rezistenţă, cred că şi piaţa locală va avea un răspuns pozitiv. În aceste condiţii şi dacă va exista un interes la cumpărare suficient de puternic, nu ar fi exclus ca piaţa să înregistreze o evoluţie favorabilă în comparaţie cu cea a anului anterior. În caz contrar, ne putem aştepta la intrarea bursei într-un con de umbră după trecerea datelor de înregistrare ale dividendelor”, a mai spus Mureşian.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 2,3%.

Te-ar mai putea interesa și
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, o expectativă în creştere......
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri ...
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o ...