Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj dominat de tranzacţii cu acţiuni FP, BRD şi Transgaz
Cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Fondului Proprietatea (13 milioane lei, din care un deal de 1,1 milioane lei), BRD ( 10,8 milioane lei, inclusiv trei deal-uri de 6,72 milioane lei) şi Transgaz (8,41 milioane lei, din care trei deal-uri de 2,93 milioane lei).
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în coborâre cu 0,2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,5% peste nivelul de marţi.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a închis în stagnare. Titlurile SIF-urilor au consemnat scăderi cuprinse între 0,4% şi 1,15%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 1,42%.
În stagnare au încheiat ziua şi cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK. Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 1,42%, la 0,835 lei, în timp ce titlurile BRD au crescut cu 0,46%, la 8,79 lei.
Acţiunile Transgaz (TGN) au închis la preţul de 184 lei, în creştere cu 0,38%.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 734.000 de lei, faţă de 629.000 de lei marţi. Aproape 70% din lichiditate au reprezentat transferuri cu acţiunile Bucur Obor (BUCU) şi Prospecţiuni (PRSN).
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene înregistrau creşteri de până la 1%, recuperând o parte din declinul de marţi, în timp ce investitorii aşteaptă concluziile şedinţei de politică monetară a Rezervei Federale a Statelor Unite.
Rezerva Federală ar putea anunţa miercuri detalii privind calendarul reducerii programului de achiziţii de obligaţiuni din piaţă, decizie aflată în centrul atenţiei investitorilor începând din această vară.
O parte dintre economişti anticipează că cea mai puternică bancă centrală din lume va tempera programul de stimulare a economiei după închiderea şedinţei de miercuri pe bursele europene, în urma îmbunătăţirii situaţiei economice din SUA.