Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj redus şi salvat de acţiunile Erste, FP şi deal-uri cu BRD

Economica.net
18 06. 2013
bvb_sediu_88314900_73036800_54405600

Piaţa a deschis în creştere, apoi a trecut pe scădere uşoară, pe volume de tranzacţionare reduse în cazul celor mai multe acţiuni.

„În aşteptarea deciziilor şi declaraţiilor pe care le va face şeful Fed zilele următoare, piaţa locală a fost şi în şedinţa astăzi într-o stare de expectativă, singurele evenimente importante fiind doar câteva tranzacţii de tip deal. Starea actuală este normală şi caracterizează în mare parte ultima perioadă, în condiţiile în care majoritatea investitorilor au devenit mai prudenţi odată cu turbulenţele de pe pieţele internaţionale. În acelaşi timp, creşterea continuă a acţiunilor locale nu le-a mai oferit confortul de a intra la cumpărare, ceea ce a facut ca piaţa să intre parcă într-un con de umbră”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Conducerea Fed începe marţi o şedinţă de politică monetară care se va derula pe parcursul a două zile. Măsurile băncii centrale americane pentru susţinerea economiei includ o rată cheie de dobândă apropiată de zero şi achiziţii de obligaţiuni, care trebuie să scadă dobânzile la împrumuturile pe termen lung.

Astfel, la finalul zilei, rulaje de peste 100.000 de lei au consemnat acţiuni emise doar de 11 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 22,44 milioane lei ( 5,03 milioane euro), uşor peste rulajul din şedinţa precedentă, de 20,94 milioane lei (4,7 milioane euro).

Peste 70% din lichiditate a fost asigurată de transferuri cu titlurile Erste Bank (5,23 milioane lei), Fondul Proprietatea (4,44 milioane lei) şi tranzacţii negociate cu titluri BRD (6,47 milioane lei).

Acţiunile Erste Bank au urcat cu 2,57% , la 107,7 lei, iar titlurile Fondul Proprietatea au crescut cu 0,15%, la 0,648 lei.

Transferurile cu acţiunile BRD au fost realizare la un preţ de 7,8 lei/titlu, în scădere cu 1,89% faţă de nivelul de referinţă. Pe piaţa pricipală, acţiunile au închis la o cotaţie de 7,81 lei, în 1,76% faţă de referinţă.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua cu 0,21% sub nivelul de luni, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,26%.

Indicele extins BET-XT a închis aproape de nivelul de luni, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,18%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La sfârşitul zilei, indicele BET-FI a fost cu 0,24% peste nivelul de la finalul şedinţei precedente. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea.

Transferuri deal au fost înregistrate şi pentru acţiunile OMV Petrom (1,66 milioane lei) şi SIF Oltenia (539.000 lei).

Un rulaj important, de 1,13 milioane lei, a fost consemnat de acţiunile Transgaz (TGN), care au închis la un preţ de 189,8 lei, în scădere cu 0,63% faţă de referinţă.

„În momentul de faţă cred că toţi jucătorii sunt atenţi la orice informaţie apare, iar dacă supoziţiile vor deveni o certitudine pieţele vor raspunde imediat şi va fi dictată tendinţa pentru perioada următoare. În orice caz, pentru perioada verii nu cred că ne putem aştepta la o situaţie mult diferită de cea actuală”, a spus Mureşian.

Acţiunile europene afişează creşterei de până la 0,9%, în linie cu piaţa americană, susţinute de date peste aşteptări din SUA privind numărul autorizaţiilor de construcţie, în luna mai.