Majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că piaţa a debutat în stagnare, deşi bursele externe au fost pe roşu. După primele 20 de minute, bursa locală s-a aliniat la traiectoria pieţelor europene şi a scăzut uşor.
La scurt timp după ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,92%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 1,03% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).
Totodată, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), se situa cu 0,85% sub şedinţa precedentă, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era în scădere cu 0,3%.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,31%.
Volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse, iar lichiditatea totală a fost salvată de trei deal-uri realizate în jurul orei 10:45, cu acţiuni Fondul Proprietatea (1,7 milioane lei), BRD (1,1 milioane lei) şi OMV Petrom (642.000 de lei).
Tranzacţiile negociate cu aceste titluri au asigurat 61% din rulajul din prima parte a şedinţei, de 5,7 milioane lei (1,2 milioane euro). Lichiditatea este dublă faţă de cea din perioada similară a sesiunii precedente, de numai 2,8 milioane lei (634.000 de euro).
Deal-ul cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizat la un preţ cu 0,56% sub închiderea de vineri, iar pe piaţa principală cotaţia a scăzut cu 1,11%, la 0,534 lei. Operaţiunile de pe piaţa principală au cumulat numai 317.000 de lei.
Tranzacţia negociată cu titlurile BRD a fost efectuată la 7,75 lei, cu 0,65% peste nivelul şedinţei precedente, în timp ce deal-ul cu acţiunile OMV Petrom a fost încheiat la 0,406 lei, cotaţie cu 0,59% sub şedinţa anterioară. Pe piaţa principală, acţiunile BRD au scăzut cu 1,43%, la 7,59 lei, iar titlurile OMV Petrom au coborât cu 1,44%, la 0,4025 lei.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,3%, pe fondul reaprinderii temerilor investitorilor cu privire la situaţia Greciei. Der Spiegel a scris că Grecia trebuie să taie din cheltuieli şi să crească veniturile pentru a acoperi o gaură în buget de 20 miliarde euro, acţiuni esenţiale pentru respectarea angajamentelor faţă de creditorii externi, suma fiind aproape dublă faţă de estimarea iniţială, de 11,5 miliarde euro.
Totodată, o întrevedere din acest week-end dintre cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande a readus în prim plan neînţelegerile dintre Germania şi Franţa, cei doi lideri exprimând puncte de vedere diferite privind termenele din planul de introducere a supraveghetorului bancar unic la nivelul zonei euro