Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj redus
Piaţa a fluctuat nesemnificativ încă din primele minute, iar în a doua parte a zilei cele mai multe acţiuni au fost transferate la preţuri uşor sub cele de vineri. La finalul şedinţei, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 11 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
„În principal, volumele mici sunt cauzate de apropierea ofertei publice de la Romgaz. După cum bine ştim, interesul pentru această ofertă este destul de ridicat şi mă aştept ca aceasta să tragă destul de mulţi bani din piaţă în perioada următoare”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,38%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,58% sub şedinţa precedentă.
Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,92%. Titlurile celor cinci SIF-uri au scăzut cu 0,65% – 0,96%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 1,16%.
Acţiunile Fondului Proprietatea au fost şi luni cele mai lichide din piaţă, însă tranzacţiile au însumat 8,8 milioane lei, faţă de peste 42 milioane lei în şedinţa de vineri.
Titlurile au încheiat ziua în scădere cu 1,16%, la preţul de 0,769 lei. În precedentele două şedinţe, acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 5,13%, în urma aprobării dată joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru oferta de cumpărare.
„Observăm o corectare a preţului acţiunilor Fondului Proprietatea odată ce entuziasmul generat de anunţul ofertei de răscumpărare începe să se tempereze. Cu toate că oferta este foarte bună, cred că va fi semnificativ suprasubscrisă. Prin urmare, investitorii vor încerca, probabil, să facă o medie de vânzare undeva între preţul din ofertă şi preţul din piaţă din acest moment”, a afirmat Păşălan.
Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut joi cu 8%, după aprobarea ASF, şi au ajuns aproape de 0,8 lei, pentru ca la finalul zilei să fie pe plus cu 5%. Pragul de 0,8 lei/acţiune a fost depăşit în prima jumătate de oră a şedinţei de vineri, când preţul a urcat cu aproape 4,2% şi a atins un nou record istoric, de 0,8095 lei. La finalul zilei, titlurile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,778 lei, cu numai 0,13% peste nivelul de joi.
Unii investitori au profitat de creşterea înregistrată de acţiunile Fondului şi au început să vândă. Ei nu au mai aşteptat să subscrie în oferta de cumpărare care va începe marţi şi ale căreia rezultate vor fi anunţate abia peste trei săptămâni.
Fondul va începe marţi o ofertă prin care vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni, pachet pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (134,3 milioane euro). La această ofertă pot subscrie toţi acţionarii, iar la final administratorul FP va stabili câte acţiuni vor fi cumpărate de la fiecare investitor în funcţie de un indice care va rezulta din împărţirea numărului de acţiuni din ofertă la numărul de titluri pentru care au fost plasate ordine de vânzare. Dacă oferta va fi suprasubscrisă investitorii ar putea să vândă în această operaţiune doar o parte din acţiunile pentru care au pus ordine.
Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,46%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,43% sub nivelul de vineri.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au transferat în total acţiuni de numai 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro), sumă de aproape patru ori sub rulajul de vineri, de 52 milioane lei (11,7 milioane euro).
Transferurile au fost sporadice luni şi pe piaţa unde sunt tranzacţionate drepturile de alocare. Cu titlurile emise de Nuclearelectrica în oferta pentru listare au fost realizate 87 de operaţiuni în valoare cumulată de 211.000 de lei, iar preţul a stagnat la 11,3 lei.
Cotaţia este cu 0,9% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă). Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 4% şi, respectiv, cu 9,67%.
„Mă aştept ca perioada de incertitudine să continue, iar după o vară în care am avut creşteri semnificative, cred că vor fi unele episoade de corecţie în următoarele săptămâni. Cu toate acestea, cred că trendul pozitiv va continua şi mă aştept la creşteri mai accentuate odată cu terminarea ofertei Romgaz şi cu întoarcerea banilor în piaţă”, a mai spus traderul de la NBG Securities România.
Acţiunile Cemacon (CEON) au urcat cu 6,71% şi au ajuns la 0,0477 lei, consemnând a doua şedinţă consecutivă de creştere semnificativă, după ce vineri au sărit cu aproape 15%. Evoluţia a fost determinată de un acord încheiat între cei mai mari acţionari ai producătorului de cărămizi şi în baza căruia aceşti investitori urmează să lanseze şi o ofertă de preluare a companiei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 564.000 de lei, faţă de 1,6 milioane lei în şedinţa de vineri.
Sistemul Bursei arată că acţiunile Armax Mediaş (ARAX) au urcat de 93 de ori, de la 0,06 lei la 5,605 lei, însă variaţia a fost determinată în principal de creşterea valorii nominale a acţiunilor de 100 de ori, de la 0,1 lei la 10 lei. Astfel, numărul de acţiuni Armax Gaz a scăzut de 100 de ori, iar valoarea nominală a urcat de la 0,1 lei la 10 lei.
Investitorii au transferat luni acţiuni Armax Gaz de doar 7.000 de lei.
În penultima zi a ofertei pe care AdePlast o derulează pentru listarea la Bursă, subscrierile de pe tranşa mică (cu ordine de sub 500.000 de lei) au fost cu aproape 3% peste titlurile alocate. Micii investitori au cerut 2,54 milioane de acţiuni, faţă de 2,47 milioane de titluri, câte sunt disponibile pe tranşa lor. Până luni la ora 17:00, au fost plasate în total 349 de ordine în valoare cumulată de 10,3 milioane lei (2,3 milioane euro).
AdePlast a lansat pe 2 octombrie o ofertă în care a scos la vânzare 16,5 milioane de acţiuni, reprezentând 33,3% din capitalul social majorat al companiei în urma ofertei publice de vânzare. Compania vizează să atragă prin această operaţiune între 57,8 milioane lei (13 milioane euro) şi 66,7 milioane lei (15 milioane euro), bani pe care vrea să îi investească în construirea unei noi fabrici. Marţi este ultima zi a operaţiunii.
Oferta se încheie cu succes dacă minim 70% din acţiuni sunt vândute. În acest caz, şi dacă acţiunile sunt vândute la preţul minim, iar investitorii mici primesc discount de 3% pentru toate titlurile cumpărate, atunci suma atrasă va fi de 40,5 milioane lei (9,1 milioane euro).
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în scădere cu 0,16% şi, respectiv, cu 0,26%, iar piaţa de la Londra avansa cu 0,17%.