Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze evoluţia burselor internaţionale şi a scăzut cu 0,25%, într-o piaţă apatică şi în care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom au ridicat rulajul la aproape 30 milioane lei.
Economica.net - mie, 22 aug. 2012, 15:00
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom

Majoritatea acţiunilor au înregistrat variaţii foarte uşoare în prima parte a zilei. Astfel, piaţa a deschis pe roşu, şi la mijlocul zilei a trecut pentru scurt timp pe verde. Punctul minim a fost atins cu puţin înainte de închidere, când indicele general BET-C era cu 0,51% sub nivelul de marţi.

„Piaţa prezintă uşoare corecţii pe fondul unor marcări de profit, optimismul fiind uşor temperat de evoluţiile negative pe pieţele internaţionale. Volumele încă se situează la niveluri estivale, însă mă aştept la o uşoară îmbunătăţire din luna următoare”, a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 29,9 milioane lei (6,6 milioane euro), valoare cu 44% peste rulajul de marţi, de 20,8 milioane lei (4,6 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurată în proporţie de 85% de acţiunile Fondului Proprietatea (14,3 milioane lei) şi titlurile OMV Petrom (11 milioane lei).

În ultima oră a şedinţei a fost realizat câte un deal cu titlurile ambelor companii. Tranzacţia negociată de la Fondul Proprietatea a vizat un pachet de 0,14% din acţiuni şi a fost realizată pentru 10,6 milioane lei. Deal-ul cu titlurile OMV Petrom a cuprins un pachet de 0,04% din acţiuni şi a fost efectuat pentru suma de 9,6 milioane lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost transferate la preţul de 0,53 lei, cu 0,93% sub închiderea de marţi, iar pe piaţa principală cotaţia a coborât cu 0,75%, la 0,531 lei.

Tranzacţia negociată cu acţiunile OMV Petrom a fost realizată la 0,3863 lei, preţ cu doar 0,08% peste nivelul de marţi, iar pe piaţa principală cotaţia a încheiat în creştere cu 0,26%, la 0,387 lei.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere nesemnificativă, cu 0,11%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era în stagnare. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,29%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât foarte uşor, cu 0,15%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,19% sub închiderea de marţi.

Investitorii nu au reacţionat la anunţarea intenţiei Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia (SIF4) de reziliere a contractului de administrare cu SAI Muntenia Invest. Astfel, acţiunile SIF Muntenia au încheiat în creştere foarte uşoară, cu 0,14%, la 0,715 lei. Cu aceste titluri au fost realizate doar 30 de operaţiuni, în valoare cumulată de aproape 60.000 de lei.

„Acest pas părea oarecum previzibil odată cu alegerea noului Consiliu al Reprezentanţilor Acţionarilor. Evoluţia acestei mutări a noului Consiliu va imprima o volatilitate crescută, bineînţeles pe seama aşteptărilor cu privire la administrarea activelor SIF Muntenia”, a afirmat Avram.

Acţiunile Oltchim au avansat cu 1,46% şi au recuperat o parte din corecţia de peste 4% înregistrată în şedinţa precedentă. În ultimele două săptămâni, aceste titluri au înreguistrat o volatilitate ridicată, coborând cu aproape 39% după anunţul privind privatizarea combinatului, pentru ca apoi să urce cu 44%.

Privatizarea Oltchim implică într-o primă etapă majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. În cadrul acestei majorări va fi convertită în acţiuni o creanţă AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, în valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

La închiderea şedinţei de miercuri acţiunile combinatului erau cotate la 0,7285 lei. Cu aceste titluri au fost realizate doar 26 de operaţiuni, de aproape 14.000 de lei.

Exceptând titlurile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom, rulaje mai mari de 500.000 de lei au mai înregistrat doar acţiunile SIF Transilvania (aproape 1 milion de lei), BRD (952.000 de lei) şi SIF Oltenia (680.000 de lei).

Pe piaţa Rasdaq au fost realizate transferuri de aproape 1,5 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de marţi, de 152.000 de lei.

Cea mai mare parte a lichidităţii a fost asigurată de transferuri cu 13,7% din acţiunile firmei de construcţii Cominco (COBS), în valoare cumulată de 1,1 milioane lei. Cel mai mare pachet de titluri, reprezentând peste 13% din capitalul social a fost transferat la preţul de 2,5 lei, de peste şase ori mai mare decât cotaţia de marţi. La închiderea pieţei principale, acţiunile firmei erau cotate la 0,99 lei, preţ de 2,5 ori mai mare faţă de cotaţia precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,1%. Pieţele sunt afectate de datele anunţate de Japonia privind trecerea pe deficit comercial în iulie din cauza scăderii exporturilor către Europa şi China şi creşterii importurilor din cauza aprecierii preţului petrolului.

Totodată, investitorii au aşteptat o întâlnire între prim-ministrul grec Antonis Samaras și șeful Eurogrup Jean-Claude Juncker, după ce Samaras a cerut mai mult timp pentru a pune în aplicare reformele structurale în ţara sa. Un alt eveniment pentru pieţe este şi întâlnirea programată joi între preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel.

Te-ar mai putea interesa și
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că nu recunoaşte legitimitatea preşedintelui Klaus Iohannis....
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...