Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,44%, în linie cu bursele vest-europene, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au acoperit aproape jumătate din lichiditate.
Economica.net - mie, 08 aug. 2012, 15:18
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea

Piaţa a debutat în scădere nesemnificativă, iar în prima parte a zilei cotaţiile au fluctuat între creşteri uşoare şi scăderi în cadrul unor transferuri cu volume reduse de acţiuni.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de 15,4 milioane lei (3,4 milioane euro), valoare de peste două ori mai mare decât lichiditatea şedinţei anterioare, de numai 6,7 milioane lei (1,4 milioane euro).

„Volumele scad deoarece nu sunt ştiri care să anime piaţa şi, momentan, nu este interes mare pentru acţiuni. Mai sunt ceva tranzacţii mai mari, dar acolo este ceva punctual, pe pachete, şi este vorba doar un investitor mare sau doi. În rest, toată lumea stă şi se uită. Cât despre investitori străini, poate doar să apară câte unul, dar nu vezi doi în aceeaşi zi. Referendumul nu a rezolvat situaţia politică din România şi străinii stau în expectativă, poziţia fiind urmată şi de mulţi investitori locali. Volumele vor creşte uşor în septembrie, deoarece până atunci cam toată lumea este în concediu şi nu se iau poziţii. Ar trebui să avem volume în creştere odată cu toamna şi cu cât ne apropiem de alegerile parlamentare şi se vor da ceva prognoze. Totul este să fie progres, să se rezolve telenovela referendumului”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Transilvania Capital, Bogdan Ceuca.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 7,4 milioane lei, sumă din care 5,1 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Aceste titluri au asigurat 48% din rulajul bursei. Preţul pe piaţa principală a scăzut cu 0,58%, la 0,5155 lei, iar deal-ul a fost realizat la 0,5165 lei, cotaţie cu 0,39% sub nivelul de marţi.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,85%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,7% sub nivelul de marţi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În scădere uşoară, cu 0,46%, era şi indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,42%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a încheiat în creştere cu 0,42%.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare anunţate miercuri dimineaţă de OMV Petrom (SNP), astfel că preţul a scăzut foarte uşor în deschidere, cu 0,13%. Ulterior, scăderea s-a dus la 1,04%, preţul închizând la 0,382 lei. Aceste titluri au consemnat al cincilea rulaj din piaţă, de 729.000 de lei.

Cu acţiunile companiei petroliere a fost realizat şi un deal, de 1,9 milioane lei, la un preţ cu 1,55% sub închiderea de marţi.

OMV Petrom a avut în primul semestru un profit net de 2,02 miliarde lei (461,7 milioane euro), în creştere cu 16%, după ce în al doilea trimestru câştigul a scăzut cu 29%, la 643 milioane lei (145,3 milioane euro), iar vânzările au urcat în primele şase luni cu 19%, la 12,2 miliarde lei (2,78 miliarde euro).

„Dacă ne uităm la anul trecut, profitul la primul semestru era cu 16% mai mic şi cotaţia era la 0,4 lei/acţiune, adică mai sus decât acum. Deşi rezultatele pe al doilea trimestru din 2012 sunt la jumătate faţă de cele pe primele trei luni, putem spune mai degrabă că nu se vinde acţiunea Petrom. Dezamăgirea este, mai degrabă, pe termen scurt, în câteva săptămâni acţiunea OMV Petrom ar trebui să încorporeze estimările pentru rezultatele pe al treilea trimestru şi să revină pe creştere. Deocamdată, următoarea limită de preţ de atins este la 0,41 lei. În momentul acesta, acţiunea este pe semnal de cumpărare din punct de vedere al analizei tehnice”, a mai spus brokerul.

Atenţia unora dintre investitori a fost axată şi pe acţiunile dezvoltatorului imobiliare Impact (IMP), prin 11 operaţiuni fiind tranzacţionate titluri reprezentând cumulat 5,9% din capitalul social. Transferurile au cumulat 1,2 milioane lei. Operaţiunile au fost realizate la orele 14:38, 14:54 şi 15:04.

Ultima tranzacţie a fost realizată la preţul de 0,1206 lei, similar ultimei cotaţii de marţi, iar cel mai mare pachet a fost transferat la 0,1207 lei/acţiune.

Brokerii cred că acţiunile au fost tranzacţionate între doi sau mai mulţi investitori mai mari, deoarece au fost transferate pachete importante de acţiuni în intervale scurte de timp, iar titlurile Impact de regulă înregistrează rulaje foarte reduse.

Înaintea deschiderii, BVB a decis să oprească acţiunile Oltchim (OLT) de la tranzacţionare pentru „menţinerea unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de a investi”, fiind aşteptat un anunţ privind privatizarea companiei. Până la închiderea zilei, Oltchim nu a transmis niciun comunicat către Bursă.

Conform unui memorandum al Guvernului, conversia în acţiuni a datoriei Oltchim faţă de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului va fi efectuată până la finele lunii august, iar licitaţia de vânzare a acţiunilor deţinute de stat la combinatul chimic va fi organizată până la 15 septembrie.

Rulaje de peste 400.000 de lei au mai înregistrat acţiunile Erste (1,6 milioane lei) şi SIF Transilvania (769.000 de lei).

Pe piaţa Rasdaq, transferurile au cumulat doar 274.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de marţi, de 10,5 milioane lei. Lichiditatea şedinţei precedente a fost dominată de un deal cu acţiuni ale procesatorului de lactate Albalact (ALBZ), de 10,3 milioane lei.

În şedinţa de miercuri, acţiunile Companiei hoteliere Intercontinental (RCHI) au consemnat cel mai ridicat rulaj, de 80.000 de lei, deşi cu ele a fost realizată doar o tranzacţie. Operaţiunea a fost efectuată la preţul de 0,08 lei, în scădere cu 5,88%.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,7%, fiind influenţate pe de o parte de unele rezultate financiare sub estimări prezentate de mai multe companii pentru al doilea trimestru, dar şi de revizuirea în jos a estimărilor privind creşterea economică şi inflaţia din Marea Britanie.

Te-ar mai putea interesa și
Iordania anunță că 18.000 de sirieni s-au întors în țara lor după căderea lui Bashar al-Assad
Iordania anunță că 18.000 de sirieni s-au întors în țara lor după căderea lui Bashar al-Assad
Aproximativ 18.000 de sirieni au părăsit Iordania pentru a se întoarce în ţara lor de la căderea lui Bashar al-Assad pe 8 decembrie, au anunţat joi autorităţile iordaniene, transmite AFP,......
Finlanda suspectează de sabotaj un petrolier rus, după ce un cablu electric submarin care făcea legătura cu Estonia a fost avariat
Finlanda suspectează de sabotaj un petrolier rus, după ce un cablu electric submarin care făcea legătura cu Estonia a ...
Poliţia finlandeză a transmis joi că suspectează petrolierul Eagle S, provenit din Rusia şi suspectat că face parte ...
Un post de televiziune palestinian anunță că cinci dintre jurnaliștii săi au fost uciși de un atac al armatei israeliene
Un post de televiziune palestinian anunță că cinci dintre jurnaliștii săi au fost uciși de un atac al armatei israeliene
Un post de televiziune palestinian afiliat Jihadului Islamic a anunţat joi moartea a cinci dintre jurnaliştii săi, ucişi ...
Avionul azer s-a prăbușit în Kazahstan după o lovitură a unei rachete rusești, spun surse azere. Rusia cere prudență pe fondul speculațiilor
Avionul azer s-a prăbușit în Kazahstan după o lovitură a unei rachete rusești, spun surse azere. Rusia cere prudență ...
Surse guvernamentale azere au confirmat joi în exclusivitate pentru Euronews că o rachetă sol-aer rusească a provocat ...