Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de transferurile cu acţiunile FP şi SIF Transilvania

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a scăzut cu 0,59%, într-o piaţă unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Transilvania (SIF3) au asigurat 54% din rulajul de doar 10,8 milioane lei.
Economica.net - mar, 13 nov. 2012, 15:27
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de transferurile cu acţiunile FP şi SIF Transilvania

Piaţa locală a fost pe scădere încă din primele minute, urmând îndeaproape linia burselor mature din Europa. La fel ca în precedentele şedinţe, atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată pe câteva acţiuni.

„Volumele extrem de mici sunt cauzate de lipsa de interes faţă de piaţă având în vedere faptul că nu se întâmplă nimic, monotonia caracterizând atmosfera din piaţă. Clienţii mari sunt pe poziţii de stand-by, iar cei de retail mai «ciupesc» puţin ca să îşi mai «cosmetizeze» portofoliul. În piaţa nostră nici zvonuri nu mai sunt, astfel că aşteptăm trecerea campaniei electorală şi să se instaleze noul guvern pentru a vedea ce planuri are executivul pe următorii patru ani”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,65%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,75% sub închiderea de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,66%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,43%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,87% sub nivelul de luni.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 10,8 milioane lei (2,3 milioane euro), uşor sub lichiditatea şedinţei precedente, de 11,5 milioane lei (2,5 milioane euro). Titlurile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 3,45 milioane lei şi, respectiv, 2,35 milioane lei. Aceste acţiuni au asigurat 54% din lichiditatea pieţei.

Cel mai recent transfer cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizat la 053 lei, preţ cu 0,66% mai redus faţă de luni, iar titlurile SIF Transilvania au închis în scădere cu 0,33%, la 0,598 lei.

„În ceea ce priveşte evoluţiile burselor externe, piaţa dă semne de corecţii, revenirile nefiind aşteptate cât de curând. Rezultatul alegerilor din SUA a dat bătăi de cap investitorilor, ei mizând, deocamdată, pe un mers greoi al reformelor propuse de Obama. Totodată, problemele din zona euro nu sunt ca şi rezolvate, existând încă eforturi susţinute pentru calmarea pieţelor”, a mai spus brokerul.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%. Pieţele au fost pe roşu încă de la deschidere şi corecţiile s-au dus până la 1% după publicarea unor date sub aşteptări privind încrederea economiştilor în economia Germaniei.

Ulterior, scăderile s-au temperat pentru scurt timp după apariţia unor informaţii conform cărora, mai multe tranşe din ajutorul extern pentru Grecia ar putea fi grupte într-o singură tranşă de 44 miliarde euro, pentru evitarea incertitudinilor referitoare la deliberări suplimentare pe tema tranșelor în următoarele săptămâni și luni.

Pieţele sunt afectate, totodată, de temerile privind posibilitatea ca în SUA să se activeze la începutul anului următor reduceri de cheltuieli şi tăieri de taxe, despre care analiştii afirmă că vor avea un impact negativ puternic asupra economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur vacanțele
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur ...
Marcel Ciolacu a venit ieri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând că toate acele cheltuieli au fost făcute din banii săi personali, însă......
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative ...
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare care sunt subutilizate de firme ...
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...