Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de trei deal-uri cu acţiunile Fondului Proprietatea
Majoritatea acţiunilor au înregistrat variaţii foarte uşoare în prima parte a zilei. Astfel, piaţa a deschis pe roşu, iar la mijlocul zilei a trecut pentru scurt timp pe verde.
„Votul de miercuri din Germania privind constituţionalitatea Fondului de Stabilitate Financiară va conta decisiv în evoluţia ulterioară a pieţelor de capital. S-a văzut săptămâna trecută ce efecte importante şi rapide a adus în piaţă decizia BCE privind achiziţiile de bonduri. Cele mai importante au fost scăderile dobânzilor la bondurilor spaniole cu scadenţa de 10 ani sub 6%, iar pentru cele de 2 ani de la puţin peste 6% la aproape 2,5%. Credem că şansele de a avea miercuri un vot pozitiv sunt importante şi, în aceste condiţii, mă aştept la o evoluţie similară cu cea de după decizia BCE. În caz contrar, câştigurile din ultima săptămână vor fi anulate şi probabil scăderile se vor accentua”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Departamentului Clienţi al SSIF Broker, Adrian Ceucă.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 52,18 milioane lei (11,63 milioane euro), iar 84% din lichiditate a fost asigurată de trei transferuri deal cu acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare de 44,16 milioane lei (9,8 milioane euro).
Titlurile au fost cedate la un preţ de 0,53 lei/acţiune, cu 0,56% sub preţul de la închiderea pieţei principale din şedinţa de luni.
Pe piaţa principală, titlurile Fondului Proprietatea au închis la preţul de 0,5305 lei, cu 0,47% sub închiderea de luni.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,48%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se situa cu 0,49% mai jos faţă de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,39%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,38%.
Titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,37% sub închiderea de luni.
Exceptând titlurile Fondului Proprietatea, rulaje mai mari de un milion de lei au mai înregistrat doar acţiunile Erste Bank (EBS), respectiv 1,4 miloane de lei.
Pe piaţa Rasdaq au fost realizate transferuri de 570.000 lei, valoare cu mult sub rulajul de luni, de 18,69 milioane lei. Lichiditatea de luni a fost ridicată de transferul prin care omul de afaceri Ioan Niculae a mutat pachetul de control deţinut la Giurgiu Nav, reprezentând de 92,54% din capitalul social, pe altă firmă din grupul Interagro.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene afişau mişcări mixte, după ce la deschidere erau pe minus, pe fondul temerilor legate de o posibilă „deraiere” a planului anticriză prezentat săptămâna trecută de Banca Centrală Europeană din cauza obstacolelor din Spania sau Germania.