Majoritatea acţiunilor de la BVB au înregistrat variaţii uşoare încă de la deschidere, în condiţiile în care investitorii nu au avut un reper clar nici pe pieţele vest-europene.
Investitorii au transferat în total acţiuni de 51,7 milioane lei (11,2 milioane euro), valoare de peste trei ori mai mare decât rulajul şedinţei precedente, de 15,3 milioane lei (3,3 milioane euro). Totuşi, 90% din lichiditatea de marţi a fost acoperită de un deal cu acţiuni Fondul Proprietatea, în valoare de 46,7 milioane lei (10 milioane euro). Operaţiunile cu acţiuni din piaţa principală au cumulat doar 5 milioane lei (aproape 1,1 milioane euro).
Şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Căruntu, spune că rulajele reduse sunt în primul rând consecinţa apetitului scăzut pentru risc al investitorilor în contextul crizei de încredere în special din zona euro, şi într-o mai mică măsură lichiditatea este afectată de amplificarea tensiunilor politice interne.
„Ştirile proaste dinspre Grecia sau Spania sunt cele care determină mişcarea capitalurilor investitorilor şi, în consecinţă, a pieţelor de acţiuni. Lipsa de predictibilitate cu privire la zona euro îndeamnă la reţinere şi de aici rezultă o ajustare sensibilă a lichidităţii pieţelor de acţiuni europene. Capitalurile se retrag spre pieţele cele mai dezvoltate în astfel de perioade de lipsă de predictibilitate generalizată. BVB, fiind o piaţă mică, este silită să se descurce în principal cu capital autohton, care este însă foarte slab reprezentat de fondurile de pensii şi mutuale, acestea deţinând mai puţin de 10% din capitalizarea free-float-ului (valoarea acţiunilor libere la tranzacţionare – n.r.). De aici şi lichiditatea redusă chiar şi pe titlurile importante de la BVB”, a declarat Căruntu pentru MEDIAFAX.
Analistul consideră, totodată, că lupta politică sau „episodul Hidroelectrica” pot susţine solicitarea de discount-uri exagerate de către investitorii străini pentru a lua expunere pe active româneşti.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,3%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,54% sub şedinţa de luni.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 0,75%.
Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au încheiat ziua uşor pe verde. Indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a urcat încheiat în creştere nesemnificativă, cu 0,05%.
Totodată, noul indice al BVB, BET-BK, cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,4%.
Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide pe piaţa principală, cu operaţiuni de 2,2 milioane lei. Majoritatea tranzacţiilor realizate în a doua parte a zilei au fost efectuate la preţul de 0,467 lei, similar celui la care a fost încheiat deal-ul cu pachetul de 0,73% din titlurile FP. La închiderea şedinţei, acţiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,467 lei, preţ cu 0,06% sub ziua anterioară.
Unul dintre cei mai activi cumpărători de acţiuni FP din luna iulie a fost fondul american de hedging Elliott Associates, care deţine circa 14% din titlurile Fondului Proprietatea.
„Cred că indiferent de rezultatul referendumului se pot imagina scenarii ulterioare atât pozitive, cât şi negative în privinta nivelului de zgomot de pe scena politică. Nu cred că trebuie să dramatizăm în privinţa potenţialelor scenarii negative pentru că fiind un an electoral această luptă politică era oarecum predictibilă şi ea nu se va tranşa decât după alegerile parlamentare din noiembrie. Anul 2012 a fost inevitabil asumat de oamenii de afaceri şi investitori ca fiind un an de tranziţie, cu alegeri locale şi generale. Intensitatea luptei politice din ultima lună şi implicarea Uniunii Europene au reprezentat ceva neaşteptat şi au afectat percepţia de risc de ţară, dar până la urmă este un an electoral şi lipsa de transparenţă pentru investitori în legatură cu direcţia în care se va îndreapta viitoarea guvernare reprezintă în sine un risc asumat”, a afirmat Căruntu.
El a adăugat că percepţia de risc de ţară a României este mai afectată şi pentru că tensiunile politice electorale se suprapun celui mai complicat an din istoria Uniunii Europene, care este prinsă în criza datoriilor suverane, criză care ar putea fi absorbită numai cu preţul unui deceniu de stagnare economică.
„Cu toate acestea nu trebuie neglijat că înscrierea în acordul cu FMI, UE şi Banca Mondială, faţă de care autorităţile române au arătat o preocupare şi un angajament puternic, reprezintă o plasă de siguranţă în această perioadă mai complicată internaţională şi internă. Programul de privatizare continuă în acest context şi cred că investitorii care sunt cu adevărat acomodaţi cu specificul şi oportunităţile locale se vor arăta interesaţi. Problema va fi aşa numitului discount corect pe care aceştia îl vor solicita în astfel de vremuri faţă de anumite repere din economiiile mature”, a mai spus analistul.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest europene evoluau incert, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau cu până la 1%.