Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat din nou de deal-uri

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,39%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar un deal cu acţiuni Fondul Proprietatea a asigurat peste jumătate din lichiditatea de doar 11 milioane lei.
Economica.net - lun, 22 iul. 2013, 15:50
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat din nou de deal-uri

Piaţa a scăzut cu 0,2% în prima oră de tranzacţionare, pentru ca în următoarea oră să revină foarte uşor pe verde. Fluctuaţiile foarte uşoare au venit în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de tranzacţionare. Rulaje de peste 20.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Lichiditatea pieţei, de numai 11 milioane lei (2,5 milioane euro), a atins cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, un rulaj mai redus fiind înregistrat pe 5 iulie, când operaţiunile au cumulat 10,6 milioane lei (2,4 milioane euro). Rulajul de luni este de 2,5 ori sub cel de vineri, de 27,4 milioane lei (6,2 milioane euro).

La fel ca în şedinţele precedente, lichiditatea a fost salvată de deal-uri, peste jumătate din rulajul de luni fiind asigurat de o tranzacţie negociată cu acţiuni Fondul Proprietatea, de 5,8 milioane lei.

„Volumele vor începe să crescă din toamnă, după perioada de concedii. Din păcate, volumul mare de acţiuni tranzacţionate prin deal-uri arată că volumele pe piaţa principală vor creşte doar pe seama unor noi listări”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, Rareş Nilaş.

La finalul şedinţei de luni, indicele BET al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,56%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,63% sub nivelului de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,74%.

Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au scăzut cu 1,31%, la 1,051 lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au coborât cu 1,23%, la 0,6415 lei. Acţiunile SIF Banat-Crişana au scăzut săptămâna trecută cu 5,75%, iar titlurile SIF Muntenia au coborât cu 6,55%.

„Evoluția este legată de politica de dividend adoptată la SIF Banat-Crişana (AGA a decis în aprilie să nu se distribuie dividende pentru prima dată de la înfiinţare, iar banii să rămână la dispoziţia societăţii – n.r.), care se poate extinde şi la SIF Muntenia”, a afirmat Nilaş.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat miercuri preluarea Muntenia Invest şi indirect controlul asupra SIF Muntenia (SIF4) de către SIF Banat-Crişana. Aprobarea ASF a fost ultimul aviz necesar pentru preluarea Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, de către SIF Banat-Crişana.

Investitorii au realizat 94 de tranzacţii cu acţiunile SIF Banat-Crişana, în valoare cumulată de 501.000 de lei, iar titlurile SIF Muntenia au consemnat un rulaj de doar 402.000 de lei.

La închiderea pieţei principale, indicele extins BET-XT a fost cu 0,63% sub nivelul de vineri, iar indicele extins BET-BK era în scădere cu 0,59%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu transferuri în valoare cumulată de aproape 7,9 milioane lei, din care un deal de 5,8 milioane lei. La finalul şedinţei, acţiunile FP au fost cotate la 0,6425 lei, preţ cu 0,31% sub ultima cotaţie de vineri şi, totodată, similar celui la care a fost realizat deal-ul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 60.000 de lei, faţă de 73.000 în şedinţa precedentă.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursa de la Paris avansa cu 0,3%, piaţa de la Frankfurt era în stagnare, iar bursa de la Londra era în scădere cu 0,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...