Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj susţinut de transferuri deal

Bursa de la Bucureşti a încheiat ziua în scădere uşoară, cu 0,35%, într-o piaţă cu lichiditate în creştere, la 25,11 milioane lei (5,55 milioane euro), susţinută de tranzacţii deal, care au asigurat aproape jumătate din totalul tranzacţiilor.
Economica.net - vin, 21 iun. 2013, 14:46
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj susţinut de transferuri deal

Piaţa a deschis în scădere, iar volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Astfel, la închiderea pieţei principale, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau acţiuni emise doar de 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Lichiditatea de vineri, de 25,11 milioane lei, este cu 75% mai mare faţă nivelul atins joi, de 14,43 milioane lei (3,2 milioane euro). Mai multe transferuri deal cu acţiunile Fondul Proprietatea (5,27 milioane lei), BRD (1,79 milioane lei), SIF Oltenia (1,3 milioane lei), SIF Moldova (1,21 milioane lei), Banca Transilvania (1,18 milioane lei) şi Transgaz (864.000 lei) au reprezentat aproape jumătate din rulajul bursei.

Pe piaţa principală, cele mai transferate au fost acţiunile Fondul Proprietatea (5,45 milioane lei) şi OMV Petrom (2,75 milioane lei). Titlurile FP au închis la un preţ de 0,625 lei, în scădere cu 1,5%, iar acţiunile OMV Petrom au coborât cu 1,06%, la 0,422 lei.

„Cred că acţiunile importante de la BVB sunt departe de a fi scumpe, iar un număr de companii importante raportează îmbunătăţiri ale profitabilităţii. Cred că instrumentul cel mai bun de detectare a unor acţiuni atractive rămâne randamentul dividendului, în condiţiile în care companiile au o profitabilitate şi o politică de dividende stabilă. Din această perspectivă, cred că dacă acţiunile importante de la BVB vor înregistra, în acest context internaţional, ajustări semnificative, atunci există condiţii fundamentale ca în cazul unui număr important de societăţi listate preţurile să se întoarcă la cotaţiile actuale într-un timp relativ scurt”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,26%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,16%.

Indicele extins BET-XT a închis aproape de nivelul de joi, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,34% sub închiderea de joi.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,19%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 573.000 de lei, din care 410.000 lei au reprezentat transferuri cu titlurile Prospecţiuni (PRSN).

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene consemnează evoluţii mixte, iar acţiunile americare sunt în creştere după reculul puternic înregistrat joi, determinat de anunţul că Rezerva Federală ar putea începe să reducă programul de sprijinire a economiei chiar din septembrie.

„Nu trebuie să uităm că anul acesta bursa americană a marcat cinci ani de trend ascendent, depăşindu-şi repetat în ultimele luni chiar şi maximele din 2007. Ca atare, există condiţii ca acţiunile să sufere o corecţie importantă, dar aşa cum am spus nu vedem ajustări dramatice, din simplul motiv că fundamentele companiilor americane sunt foarte bune, profiturile acestora fiind de asemenea la maxime istorice. Cu alte cuvinte, atât timp cât profiturile corporate în Statele Unite nu dau semne de slăbiciune, nici bursa americană nu va suferi ajustări dramatice. În următoarele luni preocupările investitorilor vor fi tot mai mult legate de perspectivele companiilor şi mai puţin de ghicitorile FED”, a mai spus Căruntu.

Te-ar mai putea interesa și
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
Un grup care reprezintă mari producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor Corp și Volkswagen, l-a îndemnat pe președintele ales Donald Trump să păstreze credite fiscale......
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, ...
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune ...
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...