Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj susţinut în principal de acţiunile Fondului Proprietatea şi Romgaz

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,41% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde investitorii au continuat să urmărească în principal acţiunile de regulă lichide, iar operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea (FP) şi Romgaz (SNG) au asigruat aproape două treimi din lichiditate.
Economica.net - mar, 26 nov. 2013, 11:33
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj susţinut în principal de acţiunile Fondului Proprietatea şi Romgaz

Piaţa a fost în scădere uşoară încă din primele minute, iar, la fel ca în precedentele şedinţe, rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni tranzacţionate.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,44%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,33% sub nivelul de luni.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,63%. Titlurile SIF-urilor au crescut cu 0,61% – 1,32%, în timp ce acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut nesemnificativ, cu 0,06%.

Fluctuaţii reduse au consemnat şi cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK. Indicele BET-XT a scăzut nesemnificativ, cu 0,09%, iar BET-BK a avansat cu 0,1%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Operaţiuni de peste 1 milion de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 6 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi titlurile Romgaz au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 10,3 milioane lei (inclusiv două deal-uri în sumă de 4 milioane lei) şi, respectiv, 5,6 milioane lei. Cele două acţiuni au asigurat, astfel, aproape două treimi din lichiditatea pieţei, de 25,5 milioane lei (5,7 milioane euro).

Rulajul pieţei este cu 11% sub cel din perioada similară a şedinţei anterioare, de 28,6 milioane lei (6,4 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut nesemnificativ, cu 0,06%, la 0,8095 lei, rămânând uşor sub recordul atins săptămâna trecută, când unele transferuri au fost realizate la 0,817 lei/acţiune.

Acţiunile Romgaz au crescut cu 0,55%, la 34,95 lei, şi s-au apropiat uşor de preţul maxim atins în ziua listării, de 35,95 lei.

Pe piaţa de la Londra, cotaţia certificatelor de depozit Romgaz a crescut cu 0,47%, la 10,78 dolari (35,39 lei). La Londra au fost tranzacţionate 77.376 de certificate de depozit (GDR), pentru 829.000 de dolari (2,7 milioane lei), iar la bursa de la Bucureşti au fost rulate 162.075 de acţiuni. Fiecărui GDR îi corespunde o acţiune Romgaz.

Rulaje de peste 1 milion de lei au înregistrat şi acţiunile SIF Banat-Crişana (1,9 milioane lei, din care un deal de 690.000 de lei), SIF Transilvania (1,7 milioane lei), OMV Petrom (1,3 milioane lei) şi SIF Oltenia (1,2 milioane lei).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Londra erau în scădere cu până la 0,4%, iar piaţa de la Frankfurt era în stagnare, investitorii aşteptând publicarea unor date privind preţurile locuinţelor şi încrederea consumatorilor din SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Se restricționează plata cash în România? Ce spune Radu Burnete, consilierul lui Nicușor Dan
Se restricționează plata cash în România? Ce spune Radu Burnete, consilierul lui Nicușor Dan
Consilierul prezidenţial Radu Burnete a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă se va ajunge la interzicerea tranzacţiilor cash în România, o temă......
Vicepremierul Tanczos Barna spune că vinovaţii pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, pensii în plus, investiţii în plus”
Vicepremierul Tanczos Barna spune că vinovaţii pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, ...
Tanczos Barna, unul dintre cei cinci viceprim-miniştri ai guvernului Bolojan, afirmă, întrebat cine e responsabil pentru ...
Update: Guvernul spune că premierul a muncit cinstit pentru banii aceia. Bolojan e acuzat că în 2007 a încasat și el 71 de salarii medii lunare ca membru al Comitetului Interministerial de la EximBank
Update: Guvernul spune că premierul a muncit cinstit pentru banii aceia. Bolojan e acuzat că în 2007 a încasat și el ...
Update: Guvernul a publicat o reacție în care recunoaște că Ilie Bolojan a ocupat funcția de membru al CIFGA al Eximbank, ...
Cele mai periculoase noduri rutiere din România. Ce spun pasionații de infrastructură despre inaugurarea mult – așteptată pe Autostrada A0
Cele mai periculoase noduri rutiere din România. Ce spun pasionații de infrastructură despre inaugurarea mult – ...
Bucuria celei mai așteptate inaugurări de autostradă din România de anul acesta, respectiv lotul 3 Sud din Autostrada ...