Bursa a scăzut uşor, pentru a doua şedinţă consecutiv, pe un rulaj de doar 9,4 milioane lei

Economica.net
22 10. 2012
bvb_90714100_51376600

Încă din primele minute, piaţa a fost pe scădere, continuând să se corecteze uşor pentru a doua şedinţă consecutiv. Cotaţiile au început să scadă uşor încă de vineri, când corecţiile de pe bursele externe i-au determinat pe unii investitori să marcheze o parte din profiturile înregistrate în precedentele cinci sesiuni.

Deşi pieţele vest-europene s-au întors pe verde după primele ore ale şedinţei, bursa de la Bucureşti a rămas pe roşu, iar volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni. La finalul şedinţei, doar 11 acţiuni înregistrau rulaje de peste 100.000 de lei.

„De obicei, scăderea volumelor de tranzacţionare înregistrată la finalul unui trend ascendent poate determina o inversare de trend. De altfel, nu există în acest moment suficiente motive întemeiate să fim optimişti că acest trend ar putea continua până la finele anului, deşi cam aşa au stat lucrurile în anii precedenţi. Evoluţia pieţei locale seamănă oarecum cu cea a burselor internaţionale, unde tot mai mulţi investitori par să înţeleagă lipsa efectelor pozitive pe care măsurile Fed ori ale BCE ar fi trebuit să le aibă. Pe de altă parte, raportările trimestriale de peste ocean nu par a fi extrem de încurajatoare”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Eurobank Securities, Laurenţiu Floroiu.

Preţurile acţiunilor de la BVB ar putea fi influenţate şi de rezultatele financiare trimestriale pe care companiile locale urmează să le anunţe începând din această săptămână şi până la mijlocul lunii noiembrie.

„Este evident că investitorii şi-au canalizat atenţia şi resursele financiare aproape în exclusivitate pe acţiunile lichide cum ar fi SIF-urile, băncile, OMV Petrom şi, de ce nu, companiile de utilităţi”, a mai spus brokerul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,61%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,51% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,68%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,79%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu doar 0,12% sub nivelul de la finalul şedinţei precedente.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 9,4 milioane de lei (2 milioane de euro), valoare cu 38% sub rulajul şedinţei precedente, de 15,3 milioane lei (3,3 milioane euro). O lichiditate mai redusă decât cea de luni a fost înregistrată pe 10 octombrie, când transferurile au cumulat doar 5,2 milioane lei (1,1 milioane euro).

Aproape două treimi din rulajul de luni a fost asigurat de operaţiunile cu titlurile Fondul Proprietatea (4 milioane de lei), BRD (1 milion de lei) şi SIF Transilvania (797.000 de lei).

Cotaţia acţiunilor Fondului Proprietatea a coborât cu numai 0,09%, la 0,5265 lei, iar cea mai recentă tranzacţie cu titlurile băncii a fost realizată la 7,82 lei, preţ în scădere cu 1,01%.

Titlurile SIF Transilvania au scăzut cu 0,16%, la 0,607 lei, continuând să se corecteze uşor, pentru a doua şedinţă consecutiv, după patru sesiuni în care au urcat peste 9%.

Pe segmentul destinat produselor structurate investitorii au transferat titluri de 3,5 milioane lei (778.000 de euro), aproape o treime din rulajul de pe segmentul de acţiuni. Tranzacţiile cu produse structurate sunt oprite la ora 18:30, cu aproape două ore după închiderea pieţei de acţiuni.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 194.000 de lei, valoare cu 26% peste rulajul de vineri, de 154.000 de lei.

Titlurile firmei Galfinband (GALF) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 88.000 de lei, iar preţul a crescut cu 1,12%, la 0,9 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Paris erau în stagnare, în timp ce piaţa de la Frankfurt era în scădere cu 0,3%.

Pieţele au debutat pe roşu, fiind influenţate de informaţiile potrivit cărora exporturile Japoniei au înregistrat cel mai mare declin trimestrial de după cutremurul de anul trecut. Totodată, pieţele au reacţionat şi la rezultatele alegerilor regionale din regiunea spaniolă Galicia, unde partidul premierului Mariano Rajoy a câştigat alegerile. Presiunea mai redusă asupra guvernului ar putea face mai uşoară pentru guvernul spaniol o cerere de ajutor finaciar extern