Bursa a scăzut uşor, pentru a doua zi consecutiv, pe un rulaj de doar 12,4 milioane lei

Economica.net
03 07. 2013
bursa_de_valori_bucuresti__bvb__bursa_39122000_18171800_23594700

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, continuând să urmeze linia burselor europene, influenţate de criza politică din Portugalia declanşată luni de demisia ministrului Finanţelor Vitor Gaspar. Totuşi, scăderile de pe piaţa de la Bucureşti au fost de o intensitate mai redusă decât corecţiile de până la 1,7% înregistrate de bursele vest-europene.

În acelaşi timp, volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse pe piaţa locală, astfel că rulaje de peste 20.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Piaţa românească nu poate ieşi din peisajul global, însă scăderile sunt de mică amploare pe fondul unor rulaje modeste şi tipice sezonului estival”, a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în stagnare, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,82%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 1,09% sub ziua precedentă.

Totodată, indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,32%, iar indicele extins BET-BK a coborât cu 0,22%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Puţinii investitori au transferat în total acţiuni de 12,4 milioane lei (2,8 milioane euro), valoare cu 27% sub rulajul de marţi, de 17 milioane lei (3,8 milioane euro). Peste două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea, de 8,5 milioane lei (1,9 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,66%, la 0,6065 lei.

Pe de altă parte, titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-au menţinut pe linia ascendentă pe care au intrat marţi, după ce luni Consiliul de Administraţie l-a desemnat pe fostul preşedinte şi director general al bursei de la Varşovia Ludwik Sobolewski pentru funcţia de director general al BVB.

Acţiunile BVB au avansat miercuri cu 2,91%, după ce marţi au urcat cu 2%. Astfel, în ultimele două zile, preţul acestor titluri a crescut cu aproape 5% şi a ajuns la 19,1 lei. Evoluţia de miercuri a venit pe al cincilea rulaj din piaţă, de 294.000 de lei.

„Se pare că «efectul Sobolewski» asupra evoluţiei acţiunilor BVB nu s-a consumat aşa repede, iar aşteptările asupra viitorului bursei de la Bucuresti încep să prindă contur prin aprecierile de curs înregistrate în ultimele două zile”, a mai spus Avram.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 188.000 de lei, faţă de rulajul de marţi, de 181.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,6%.