Bursa a scăzut uşor, pentru a doua zi consecutiv, pe un rulaj susţinut de acţiunile FP

Economica.net
13 06. 2013
bvb_rasdaq_90530400

Întrucât cei mai mulţi investitori nu au intrat la tranzacţionare, rulajele au continuat să fie reduse pentru majoritatea acţiunilor. Astfel, tranzacţii de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiunile emise doar de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Investitorii au început să plece în vacanţă. Tranzacţiile mici şi volatilitatea redusă denotă că sunt puţini investitori pe piaţă noastră de capital. Totodată, scăderea considerabilă a frecvenţei deal-urilor arată că şi o parte dintre investitorii instituţionali nu îşi mai fac simţită prezenţa în piaţă”, a declarat pentru MEDIAFAX Ciprian Bîrsan, trader la firma de brokeraj Transilvania Capital.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 22,1 milioane lei (4,9 milioane euro), valoare cu puţin peste rulajul şedinţei precedente, de 21,5 milioane lei (4,7 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea de joi a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 13,3 milioane lei (din care un deal de 4,5 milioane lei). Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a stagnat la 0,64 lei.

„Evoluţia acţiunii Fondul Proprietatea este animată de programul de răscumpărare de titluri proprii derulat de Fond. Oricum, acţiunile Fondului Proprietatea sunt cele mai lichide de la BVB, atât investitorii instituţionalii, cât şi retailul (micii investitori – n.r.), fiind în primul rând interesaţi de «Perla Coroanei» de pe bursa noastră”, a afirmat brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,68%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1% sub nivelul de miercuri.

Indicele extins BET-XT a coborât cu 0,59%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,45% sub şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,32%.

O tranzacţie negociată a fost realizată şi cu acţiuni Banca Transilvania, pentru 664.000 de lei, la un preţ cu 1,64% sub închiderea de miercuri. Pe piaţa principală, titlurile băncii au scăzut cu 1,39%, la 1,203 lei, pe un rulaj de 113.000 de lei.

„Banca Transilvania este o bancă serioasă, are profit şi cotă de piaţă în creştere, deci nu ar trebui să ne mire că investitorii sunt interesaţi să cumpere acţiunile sale”, a mai spus Bîrsan.

Alte deal-uri au mai fost realizate cu titlurile OMV Petrom (848.000 de lei) şi SIF Banat-Crişana (360.000 de lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 220.000 de lei, valoare de peste două ori mai mare decât tranzacţiile de miercuri, de 97.000 de lei. Sistemul pieţei Rasdaq indică pentru ziua de miercuri un rulaj de 2,7 milioane lei, însă din această sumă 2,6 milioane lei reprezintă valoarea ofertei de preluare prin care omul de afaceri Cătălin Chelu a cumpărat 55% din acţiunile firmei Mercur Făgăraş, care administrează centrul comercial Negoiu din Făgăraş.

Acţiunile producătorului de ulei vegetal Argus Constanţa (UARG) au intrat, joi, la tranzacţionare pe piaţa Rasdaq, după ce au fost suspendate de la transfer pentru aproape doi ani. Preţul acestor titluri a scăzut cu aproape 14%, la 3,45 lei, pe primul rulaj din piaţă, de 34.000 de lei.

Acţiunile au fost suspendate de la tranzacţionare din 16 septembrie 2011, pentru clarificarea situaţiei privind conducerea companiei, în timpul unei dispute între omul de afaceri Cătălin Chelu şi SIF Oltenia pentru controlul Argus.

La închiderea pieţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în coborâre cu până la 0,8%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care erau în scădere cu până la 1,8%.