Bursa a scăzut uşor, pentru a doua zi consecutiv

Bursa de la Bucureşti a scăzut uşor, cu 0,68%, pentru a doua zi consecutiv, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi la tranzacţionare, iar operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi Erste (EBS) au acoperit 70% din lichiditate.
Economica.net - joi, 06 iun. 2013, 14:26
Bursa a scăzut uşor, pentru a doua zi consecutiv

Piaţa a deschis ziua în scădere cu 0,5%, iar după primele două ore de tranzacţionare indicele general BET-C era cu aproape 1% sub închiderea de miercuri. Ulterior, piaţa a recuperat o parte din corecţie, însă nu a reuşit să treacă pe verde.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au continuat să vizeze doar câteva acţiuni, astfel că rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat titluri emise doar de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Scăderea volumelor în contextul anticipării unei corecţii este o reacţie normală a investitorilor. Momentan, nu văd o precipitare la vânzare a celor care deţin acţiuni şi cred că aceştia aşteaptă o corecţie de 10% ca să intre din nou la cumpărare şi să îşi mărească portofoliile. Exceptând interesul fondurilor administrate de Franklin Templeton pentru acţiunile OMV Petrom, nu observăm că ar exista un interes semnificativ pentru companiile listate la BVB. Este necesară o îmbunătăţire semnificativă a condiţiilor economice din România şi, în consecinţă, o imagine mai bună asupra potenţialul nostru ca să devenim o ţintă pentru investitorii străini”, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Gherghe, analist la casa de brokeraj Tradeville.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 23,7 milioane lei (5,3 milioane euro), cu 53% peste rulajul de miercuri, de 15,5 milioane lei (3,5 milioane euro). Peste 70% din lichiditate a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (11 milioane lei) şi Erste Bank (5,7 milioane lei).

Cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost realizat la 0,643 lei, preţ în scădere cu 1,68%, iar titlurile Erste au coborât cu 0,18%, la 109 lei (24 euro).

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,73%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,45% sub nivelul de miercuri.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,71%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,4% sub nivelul şedinţei precedente.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,03%.

„Cel mai probabil, vom observa o creştere a interesului pentru acţiuni dacă vom asista la o corecţie în acest trend ascendent. Pe termen scurt, cred că ne putem aştepta la o corecţie, însă perspectivele la nivel global par pozitive pentru restul anului”, a mai spus analistul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 825.000 de lei, valoare de şase ori peste rulajul de miercuri, de 137.000 de lei.

Peste 86% din lichiditate a fost asigurată de un deal cu 20% din acţiunile firmei hoteliere Durău (DURN), controlată de omul de afaceri Culiţă Tărâţă. Deal-ul a fost realizat pentru suma de aproape 713.000 de lei, la preţul de 0,16 lei, de 3,7 ori sub cotaţia anterioară, înregistrată la finele lunii mai.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în 2030 ar putea fi aprobat în ședința de astăzi, 21 noiembrie, a......
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic ...
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat ...