Bursa a scăzut uşor. Rulajele au continuat să fie reduse

Economica.net
15 11. 2012
bursa_bucuresti_bvb_59148000

Piaţa a debutat pe scădere uşoară, de 0,15%, fără reacţie la datele privind evoluţia PIB-ului în trimestrul al treilea, în condiţiile în care majoritatea investitorilor nu au intrat la tranzacţionare, iar evoluţia economiei era deja încorporată în preţuri.

Produsul Intern Brut a coborât în trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2011 şi cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, astfel că la nouă luni creşterea economică s-a limitat la 0,2%, indicând un risc de stagnare sau chiar recesiune pentru 2012.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,58%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,44% sub închiderea de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,36%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,19% sub nivelul şedinţei precedente.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,41%.

Rulajul pieţei, de doar 2,5 milioane lei (560.000 de euro), sumă cu 17% sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 3 milioane lei (667.000 de euro). Peste jumătate din lichiditatea de joi a fost asigurată de acţiunile SIF Transilvania (702.000 de lei) şi Fondul Proprietatea (683.000 de lei).

Acţiunile SIF Transilvania au crescut cu 0,25%, la 0,6015 lei, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 1,21%, la 0,5305 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,5%. Principalii indici au fost pe roşu încă de la deschidere continuând să evolueze la minimul ultimilor două luni, din cauza temerilor legate de problemele fiscale ale Statelor Unite, care ar putea încetini creşterea celei mai mari economii a lumii.

Ulterior, pieţele au fost influenţate şi de publicarea datelor privind evoluţia economiei din zona euro, care au arătat că aceasta a intrat oficial în recesiune tehnică, pentru a doua oară în ultimii trei ani, după o contracţie economică de 0,1% în trimestrul al treilea. Uniunea Europeană a reuşit să evite recesiunea, după ce a consemnat în trimestrul al treilea un avans la limită, de numai 0,1%. În trimestrul al doilea, UE a avut o contracţie a PIB de 0,2%, la fel ca zona euro.