Bursa a scăzut uşor. Transferul deal cu acţiunile Biofarm au acoperit 87% din rulaj
„Piaţa stă de câteva zile sub semnul ofertei Romgaz, majoritatea investitorilor gestionându-şi poziţiile pentru o posibilă participare în această ofertă. Acest aspect s-a facut deja simţit la nivelul cotaţiilor, care au înregistrat uşoare deprecieri”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.
Până miercuri la ora 17:00, a doua zi subscrieri la oferta de la Romgaz, micii investitori au subscris 39% din acţiunile disponibile pe tranşa lor (care reprezintă 15% din toate titlurile scoase la vânzare), în valoare de 108,7 milioane lei (24,5 milioane euro).
Statul a lansat marţi oferta prin care vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe titlu, estimând să obţină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).
Micii investitori beneficiază de discounturi doar pentru primele 10.000 de acţiuni subscrise, nu şi pentru GDR-uri, iar subscrierea se face la preţul maxim, de 32 lei/acţiune.
Discountul va fi de 5% pentru ordinele plasate în primele cinci zile, iar din a şasea zi reducerea va fi de 3% față de preţul final, care va fi stabilit în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali. Cel mai probabil, subscrierile masive se vor înregistra în ultimele două zile ale perioadei cu discount de 5%, respectiv vineri si luni.
Oferta se va încheia pe 31 octombrie, iar acţiunile vor fi vândute atât la Bursa de la Bucureşti, cât şi prin intermediul unor certificate de depozit (GDR-uri) pe piaţa de la Londra.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic,au închis şedinţa la niveluri foarte apropiate de cele de marţi.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,1%.
În acelaşi timp, indicii extinşi BET-XT şi BET-BK se plasau la aceleaşi niveluri cu cele de la finalul sesiunii precedente.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Rulajul total pe segmentul de acţiuni a fost de 109,84 milioane lei (24,7 milioane euro), din care 87% a fost reprezentat un transfer deal cu 28,77% din acţiunile Biofarm (BIO).
SIF Oltenia (SIF5) a vândut miercuri pachetul de 28,77% din acţiunile producătorului de medicamente către SIF Muntenia (SIF4), printr-o tranzacţie deal în valoare de 96,07 milioane lei (21,6 milioane de euro).
Cele 315 milioane de acţiuni au fost vândute la un preţ de 0,305 lei, cu 3,39% peste nivelul de referinţă.
Acţiunile au închis sesiunea la un preţ de 0,2949 lei, în stagnare faţă de marţi. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 322,9 milioane lei.
SIF Banat Crişana controlează direct 21,29% din Biofarm, iar în acţionariatul producătorului de medicamente se mai regăseşte şi SIF Moldova (SIF2), cu 13,06% din capital.
În urma tranzacţiei, prin care SIF Muntenia a cumpărat 28,77% din titluri, SIF Banat şi-a majorat indirect deţinerea, la circa 50% din Biofarm. SIF Banat-Crişana a cumpărat în acest an Muntenia Invest, societatea de investiţii financiare ajungând astfel să deţină indirect controlul SIF Muntenia (SIF4). SIF Banat-Crişana ar urma să împartă administrarea SIF Muntenia cu SIF Moldova (SIF2), care a anunţat în luna august că vrea să preia aproape 50% din acţiunile Muntenia Invest, în aceleaşi condiţii de preţ ca SIF Banat-Crişana.
Pe piaţa principală, cele mai lichide au fost acţuinile Fondul Proprietatea, cu operaţiuni de 2,77 milioane lei. Titlurile au închis ziua în scădere cu 0,38%, la 0,7855 lei.
Investitorii au suprasubscris de aproape 2,85 ori oferta lansată săptămâna trecută de Fondul Proprietatea pentru răscumpărarea unui pachet de 4,35% din acţiuni. Doar din trei ordine a fost depăşit cu 16% volumul de titluri pe care FP îl vizează în această operaţiune. Până la finalul şedinţei de marţi, au fost plasate 586 de ordine pentru 1,711 miliarde de acţiuni, reprezentând 12,42% din toate titlurile Fondului, potrivit datelor din sistemul Bursei.
Oferta se va încheia pe 14 noiembrie.
Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au scăzut cu 0,36%, la preţul de 10,95 lei. Cu aceste titluri au fost efectuate transferuri în valoare cumulată de doar 107.000 lei.
Cotaţia de la închidere este cu 2,2% sub preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat luni acţiuni de 1,1 milioane lei, dublu faţă de rulajul de 516.000 de lei din şedinţa precedentă.
Marile burse europene consemnau pierderi de până la 0,8%, iar acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de miercuri în scădere, în urma unor rezultate trimestriale mixte raportate de companii, care au dezamăgit analiştii.