Bursa a scăzut vineri cu 0,69%, însă afişează o creştere de 1% pentru întreaga săptămână

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a scăzut vineri cu 0,69%, limitând câştigul din această săptămână la 1,03%, într-o piaţă în care prudenţa celor mai mulţi investitori a plafonat lichiditatea la 16,9 milioane lei.
Economica.net - vin, 08 iun. 2012, 14:26
Bursa a scăzut vineri cu 0,69%, însă afişează o creştere de 1% pentru întreaga săptămână

Piaţa locală a fost pe roşu încă din primele minute, puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare continuând să se orienteze după linia burselor externe.

Astfel, bursa a scăzut după doar două zile de creşteri, în care indicele general BET-C revenise uşor de la nivelul minim al ultimilor doi ani şi nouă luni atins marţi.

„Perioadele de aversiune la risc de pe pieţele de acţiuni aduc în general scăderi mai violente pe bursele cu lichiditate slabă. Investitorii se orientează către companii cu o structură robustă, valute stabile şi pieţe solide. Perioada de acumulare pentru o revenire pe termen mai lung durează destul de mult pentru că mulţi investitori preferă să aloce doar părţi mai mici din resurse atunci când tranzacţionează. La noi situaţia este şi mai grea pentru că investitorii sunt şi mai precauţi, în urma episoadelor de scăderi din anii precedenţi, iar cumpărătorii apar şi generează volume doar la discounturi considerabile faţă de piaţă. În acelaşi timp, zilele de revenire nu sunt decisive pentru trend-ul pe termen mediu, iar vânzătorii tind să fie mai agresivi la preţuri mai mici doar pe perioadele de panică”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Constantinescu, trader la casa de brokeraj Swiss Capital.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1%, iar titlurile companiilor din sectorul energic plasau indicele BET-NG cu numai 0,09% peste nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era cu 1,07% sub închiderea de joi.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 1,01%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

„Investitorii de la BVB par să fi recurs la aceeaşi strategie valabilă în perioade de scădere şi s-au axat pe acţiunile OMV Petrom, o companie care chiar dacă s-ar putea să fie afectata de preţul curent al barilului de petrol, pare mai solidă decât multe alte companii de la noi. SIF-urile nu mai generează acelaşi interes după epuizarea energiei pe care a imprimat-o majorarea pragului din prima parte a anului alături de perspectivele pe care le aducea sezonul adunărilor generale anuale”, a mai spus traderul.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni cu acţiuni de numai 16,9 milioane lei (3,7 milioane euro), uşor sub rulajul şedinţei precedente, de 17,8 milioane lei (4 milioane euro).

Acţiunile Erste (EBS) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 3,9 milioane lei, şi au asigurat 23% din rulajul pieţei. Market makerii de la BVB au adus preţul acestor titluri la un nivel foarte apropiat de cel de pe bursa de la Viena, care este piaţa principală pentru acţiunile Erste. Astfel, preţul de la BVB a scăzut cu 0,47%, la 64 lei (14,3 euro), în timp ce pe bursa de la Viena cotaţia se situa la 14,28 euro.

Al doilea rulaj din piaţă, de 2,2 milioane lei, a fost consemnat de acţiunile Fondului Proprietatea, care au închis sesiunea la un preţ de 0,479 lei, în scădere cu 1,44%.

Pe piaţa Rasdaq, valoarea transferurilor au cumulat doar 406.000 lei (91.000 euro), de peste două ori mai mare decât lichiditatea de joi, de 178.000 de lei.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor, pentru 13,1 milioane lei (2,9 milioane euro), a fost transferat un pachet de titluri de stat cu scadenţă în aprilie 2015.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,2%, după ce şeful Rezervei Federale a SUA a indicat că banca centrală nu a luat nicio decizie în privinţa unor noi măsuri de stimulare a economiei, iar Fitch a retrogradat ratingul Spaniei.

„Dacă ne uităm la indicele spaniol Ibex 35, care se plasează sub minimele din 2009, putem spune că sunt deja incluse în preţ o mare parte din efectele negative ce pot veni în cazul în care o recapitalizare a sistemului bancar va fi mai costisitoare. Din păcate, investitorii se axează mai mult pe decizii legate de programe de sprijin sau măsuri de politica monetară, care pot genera un nou val speculativ crescător pe pieţele de acţiuni, în timp ce rezultatele macroeconomice sunt de multe ori anticipate şi ignorate de burse. Se anunţă o vară volatilă, comparabilă cu cea de anul trecut. De la nivelurile de la care suntem acum, pe termen scurt putem să avem un val de revenire dacă statele vor mai rezolva un nou episod din «telenovela crizei datoriei publice». Există, totodată, şanse pentru un nou val mai mare de scădere dacă măsurile din prezent nu vor îmbunătăţi perspectivele unui ciclu economic de expansiune pe termen mai lung”, a mai spus Constantinescu.

Potrivit Bloomberg, guvernul spaniol ar putea solicita sâmbătă ajutor financiar extern pentru susţinerea sectorului bancar, după ce premierul Mariano Rajoy a declarat pentru prima dată, joi, că discută cu ceilalţi lideri europeni despre recapitalizarea băncilor. Miniştrii Finanţelor din zona euro vor avea sâmbătă discuţii prin teleconferinţă privind nu posibil program de ajutor.

Te-ar mai putea interesa și
Elicele unei turbine eoliene din Poarta Albă riscă se se desprindă din cauza vântului puternic
Elicele unei turbine eoliene din Poarta Albă riscă se se desprindă din cauza vântului puternic
Pompierii constănţeni au fost chemaţi miercuri să intervină la un cămin de bătrâni din localitatea Poarta Albă, unde vântul puternic a determinat rotirea necontrolată a elicelor unei......
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur vacanțele
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur ...
Marcel Ciolacu a venit ieri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând ...
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative ...
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare sunt subutilizate de firme si asta ...