Bursa a stagnat, după şase şedinţe consecutive de scădere

Economica.net
11 04. 2012
bvb_60709500_29035400

Piaţa a deschis ziua în scădere uşoară, continuând linia din precedentele şase şedinţe, când indicele general BET-C a coborât cumulat cu 3,63%. După primele 30 de minute de tranzacţionare indicii au trecut uşor pe verde, însă creşterile au fost de scurtă durată, astfel că după ora 11:00, piaţa s-a întors pe scădere uşoară.

Cu puţin înainte de ora 15:00, indicii au revenit pe creştere, însă atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a continuat să fie axată doar pe câteva acţiuni.

La finalul şedinţei, indicele general BET-C era cu numai 0,07% peste nivelul de marţi.

„Este prematur să vorbim despre o schimbare de trend. La minimul de astăzi, scăderile din ultimele şapte zile au generat doar o corecţie de 3,5% la nivelul indicelui BET. Totuşi, dacă sentimentul investitorilor pe pieţele mature va continua să se înrăutăţească, există riscul să se amplifice scăderile pe volume în creştere”, a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,26%, după ce în precedentele şapte sesiuni a scăzut cu peste 3%.

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,96%, iar acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu numai 0,12% sub nivelul de marţi.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,16%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

„După datele ex-dividend (data după care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividende – n.r.) este posibil să asistăm la o îmbunătăţire a volumelor tranzacţionate, însă doar punctual, pe unele acţiuni, şi în funcţie de discrepanţele ce pot apărea odată cu ajustările preţurilor”, a mai spus Avram.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 34,3 milioane lei (7,8 milioane euro), valoare de peste două ori mai mare decât rulajul şedinţei anterioare, de 15 milioane lei (3,4 milioane euro). Aproape 62% din lichiditate a fost asigurată de două deal-uri cu 0,17% din titlurile Fondului Proprietatea (13,1 milioane lei) şi câte o tranzacţie negociată cu 1% din titlurile SIF Banat-Crişana (5,8 milioane lei) şi cu 0,08% din acţiunile Transgaz (2,3 milioane lei).

Tranzacţiile negociate cu titluri FP au fost realizate în jurul orei 11:14, la un preţ cu 2,01% sub închiderea de marţi. Pe piaţa principală, acţiunile FP au continuat să fie cele mai lichide, cu transferuri de 3,4 milioane lei, iar cea mai recentă operaţiune a fost realizată la 0,566 lei, preţ în scădere cu 0,96%.

Deal-urile cu acţiuni Transgaz şi SIF Banat-Crişana au fost realizate în ultimele 15 minute ale şedinţei, la interval de 8 minute. Tranzacţia cu titluri Transgaz a fost realizată la un preţ foarte apropiat de ultima cotaţie de marţi, iar deal-ul cu acţiuni SIF Banat-Crişana a fost efectuat la un preţ cu 3,88% peste nivelul şedinţei precedente.

Unii brokeri cred că deal-urile au fost realizate între două fonduri, deoarece pe piaţa principală rulajele celor două acţiuni au fost reduse, iar preţurile nu au variat foarte mult faţă de ziua anterioară.

Pe piaţa principală, acţiunile Transgaz au consemnat un rulaj de 380.000 de lei, iar cu titlurile SIF Banat-Crişana au fost realizate operaţiuni de doar 204.000 de lei. Acţiunile Transgaz au crescut cu 0,42%, la 239,1 lei, iar titlurile SIF Banat-Crişana au stagnat la 1,03 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,3% şi recuperau o parte din corecţiile de marţi, de 2,24% – 3,08%. Pieţele europene au atins marţi cel mai redus nivel din ultimele 10 săptămâni, din cauza unor noi temeri legate datoriile mari ale ţărilor periferice din zona euro şi de perspectivele de creştere a economiei mondiale.