Bursa a stagnat, iar acţiunile SIF Muntenia s-au menţinut pe creştere accelerată

Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în care preţul acţiunilor SIF Muntenia (SIF4) a urcat accelerat, cu 9,51%, iar brokerii cred că situaţia este determinată de investitori care vor să îşi consolideze poziţia în acţionariat sau de randamentul ridicat al dividendului.
Economica.net - vin, 20 apr. 2012, 11:59
Bursa a stagnat, iar acţiunile SIF Muntenia s-au menţinut pe creştere accelerată

Majoritatea titlurilor de la BVB au înregistrat variaţii uşoare, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse.
Astfel, la ora 13:06, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,23%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,59% peste închiderea de joi.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,39%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 1,52%. Evoluţia indicelui a fost influenţată în principal de acţiunile SIF Muntenia, care au urcat cu 9,51%.

Acţiunile SIF Muntenia au deschis în scădere cu aproape 1,3%, însă primele 25 de minute de tranzacţionare au trecut pe creştere, susţinute de ordine de cumpărare la preţuri din ce în ce mai mari. Punctul maxim de creştere a fost atins chiar la mijlocul şedinţei, când acţiunile erau în urcare cu 9,51%.

Unii brokeri cred că evoluţia preţului este determinată de investitori care încearcă să îşi consolideze participaţiile la societatea de investiţii financiare, având în vedere diferenţa foarte mică între voturile „pentru” şi „împotrivă” din AGA derulată joia trecută.

Tranzacţiile cu acţiunile SIF Muntenia au fost oprite în precedentele şase şedinţe, pentru derularea AGA şi pentru clarificarea rezultatului votului. Incertitudinile au fost determinate de modificarea unor voturi exprimate prin corespondenţă, care puteau schimba rezultatul votului din AGA. SIF Muntenia a anunţat joi că propunerile privind dividendul, situaţiile financiare de anul trecut şi bugetul pentru acest an au fost aprobate în AGA.

Potrivit Ziarului Financiar, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul complexului comercial Doraly, alături de un grup de acţionari, au votat împotriva bilanţului pentru anul trecut al SIF Muntenia şi a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an. El a cerut administratorului SIF, compania Muntenia Invest, triplarea dividendului pe anul trecut. Grupul respectiv controlează peste 10% din acţiunile SIF, potrivit ZF. Omul de afaceri Gheorghe Iaciu deţine pachete importante, de peste 1% la patru din cele cinci SIF-uri.

Potrivit unor surse din piaţă citate de ZF, Iaciu deţine 2-3% din acţiunile SIF Muntenia.
Alţi brokeri cred că evoluţia acţiunilor SIF Muntenia este determinată de randamentul ridicat al dividendului pe care societatea urmează să îl distribuie. Randamentul era joi de 11,7%, iar raportat la cel mai recent preţ de vineri, de lei/acţiune, randamentul dividentului brut este de aproape 10,7%.

În prima parte a şedinţei, investitorii au realizat 456 de tranzacţii cu acţiunile SIF Muntenia, în valoare de 4 milioane lei. Astfel, valoarea medie a unei tranzacţii este de 8.900 de lei.

Titlurile societăţii de investiţii financiare erau cele mai lichide din piaţa principală, fiind urmate de acţiunile SIF Moldova (1,9 milioane lei) şi SIF Transilvania (1,3 milioane lei). Titlurile SIF Moldova au avansat cu 0,46%, la 1,305 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au crescut cu 0,5%, la 0,6995 lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 27,3 milioane lei (6,2 milioane euro), valoare de patru ori mai mare decât valoarea transferurilor din prima parte a şedinţei anterioare, de 6,8 milioane lei (1,5 milioane euro).
Aproape două treimi din lichiditatea de vineri au fost asigurate de trei deal-uri cu 2,98% din acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), în valoare de 17,5 milioane lei (4 milioane euro).

Tranzacţiile negociate au fost realizate între orele 12:33 şi 12:34, la preţul de 1,07 lei/acţiune. Cotaţia este cu 3,48% peste ultimul preţ înregistrat joi de titlurile SIF Banat-Crişana şi cu 2,4% peste cea mai recentă cotaţie de vineri din piaţa principală, de 1,045 lei.

Totodată, preţul este similar celui la care au fost efectuate încă cinci deal-uri în luna aprilie, cu 3,11% din titlurile SIF Banat-Crişana.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Croația a atras peste 21 de milioane de turiști în 2024
Croația a atras peste 21 de milioane de turiști în 2024
Croaţia a înregistrat în 2024 o creştere de 4% a sosirilor de turişti, până la 21,3 milioane, precum şi o creştere de 1% a înnoptărilor, până la 108,7 milioane, a anunţat vineri......
AROBS a încheiat două contracte de Market Maker cu Raiffeisen și InterCapital Securities
AROBS a încheiat două contracte de Market Maker cu Raiffeisen și InterCapital Securities
Conducerea AROBS Transilvania Software S.A. a informat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că a semnat ...
Ministrul Finanțelor Tanczos Barna: În momentul de față nu iau în calcul nicio majorare de impozite și taxe
Ministrul Finanțelor Tanczos Barna: În momentul de față nu iau în calcul nicio majorare de impozite și taxe
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat vineri că nu vrea să crească taxele și impozitele în acest an, în ...
Un nou sistem de rachete Patriot pentru România. Pentagonul a acordat contractul de înlocuire a sistemului donat Ucrainei. Termenul contractului este 2029
Un nou sistem de rachete Patriot pentru România. Pentagonul a acordat contractul de înlocuire a sistemului donat Ucrainei. ...
Departamentul Apărării din Statele Unite a alocat un contract de 946 de milioane de dolari companiei de armament Raytheon ...