La ora 10:54, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,22%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,35% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), avansa cu 0,64%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,26% peste ziua precedentă.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în creştere cu 0,57%.
Operaţiunile din prima oră au însumat 2,1 milioane lei (470.000 de euro), valoare din care 86% au reprezentat tranzacţiile cu acţiunile Erste (1 milion de lei) şi Fondul Proprietatea (749.000 de lei).
Titlurile Erste au urmat traiectoria de la Viena şi au urcat cu 2,41%, la 85 lei, în timp ce acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,3%, la 0,506 lei.
Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut vizibil joi, cu 3,33%, investitorii reacţionând negativ după ce Curtea de Apel Bucureşti a anulat, miercuri, o hotarâre AGA prin care Templeton a fost numit administrator. După decizia instanţei, Franklin Templeton a anunţat că va continua să administreze Fondului Proprietatea, în conformitate cu statutul actual, având în vedere că versiunea la care face referire decizia instanţei nu este cea în vigoare în prezent.
După prima oră a şedinţei de vineri, marile pieţe europene erau în scădere cu până la 0,2%, în contextul temerilor că avansul economiei mondiale rămâne slab, dar şi al aşteptărilor că un raport al Eurostat va arăta scăderea producţiei industriale din zona euro în august.